Hlavní obsah

Výbor vyzval Schwarzenberga, aby ukončil se Zemanem spor o velvyslance

Praha

Sněmovní zahraniční výbor je znepokojen spory mezi šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem a prezidentem Milošem Zemanem. Ti se nemohou shodnout na jmenování některých velvyslanců. Výbor ve středu vyzval ministra, aby komunikoval s prezidentem a spory ukončil.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

"Nepovažuji za správné, aby se jmenování nových velvyslanců stalo předmětem mediálních přestřelek, a vadí mi, když se konkrétní jména na veřejnosti objevují ještě předtím, než nad nimi vznikne shoda," uvedl předseda výboru David Vodrážka (ODS).

Schwarzenberg odmítl například Zemanův návrh, aby se velvyslankyní na Slovensku stala bývalá první dáma Livia Klausová. Má již vybraného jiného kandidáta. A Zeman podle něj další návrhy z ministerstva blokuje.

Ministr i prezident by se podle dostupných informací měli sejít a o kandidátech hovořit. Nyní je ale Schwarzenberg v zahraničí, schůzka by se mohla konat až poté, co se vrátí, tedy patrně nejdřív příští týden.

Schwarzenberg v rozhovoru pro Právo minulý týden řekl, že jako velvyslance v Moskvě by mohl navrhnout europoslance KSČM Vladimíra Remka, kterého si Zeman přeje, pokud prezident schválí jeho další návrhy na velvyslance. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám