Hlavní obsah

Vybíjení chovů nekončí. O víkendu přibylo dalších pět ohnisek ptačí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V průběhu víkendu bylo v Česku potvrzeno pět nových ohnisek ptačí chřipky. Ve všech případech se jedná o neregistrované malochovy. Počet ohnisek nemoci tak vzrostl na rovných 20. Informuje o tom na svém webu Státní veterinární správa ČR.

Foto: Státní veterinární správa ČR

Likvidace nakaženého chovu drůbeže v Moravském Krumlově (archivní foto)

Článek

V sobotu veterináři registrovali vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N8 v malochovu v Kostelci nad Labem ve Středočeském kraji. Z celkového počtu 19 ptáků jich tam zahynulo osm, zbytek musel být utracen.

V sobotu večer pak byla potvrzena ptačí chřipka H5 i v dalších čtyřech malochovech drůbeže.

Nově byla tato nemoc zaregistrovaná v Pardubickém kraji, v Koldíně na Orlickoústecku, kde byl napaden chov s počtem 50 kusů drůbeže. V Liberci veterináři zjistili ptačí chřipku v chovu s deseti ptáky a ještě jednou to byl chov ve Středočeském kraji, tentokrát v Hlásné Třebani, kde bylo také okolo 50 kusů drůbeže.

Další ohnisko ptačí chřipky objevili veterináři v Orlové na Karvinsku, kde chovatel v sobotu nahlásil úhyn u slepic a hus.

„Vzorky jsme odebrali a poslali do Prahy. Večer jsme dostali výsledky a byly bohužel pozitivní, takže dnes jsme přistoupili k likvidaci chovu. Jde o zhruba 50 kusů hrabavé a vodní zvěře,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy Severin Kaděrka s tím, že chovatel nedodržel doporučení veterinářů, aby měl chov v uzavřených prostorech.

„Museli jsme požádat i hasiče, aby nám pomohli drůbež pochytat. Je to takový polodivoký chov a zvířata jde velmi špatně chytit,“ líčil situaci v neděli před polednem Kaděra.

V pondělí bude v okolí ohniska vymezeno tříkilometrové ochranné a desetikilometrové dozorové pásmo a úřady budou muset do týdne zajistit evidenci drůbeže.

Podle informací veterinářů by se měli ptáci v neděli zlikvidovat ve všech zjištěných ohniscích s výjimkou Hlásné Třebaně, kde ptáky utratí v pondělí.

O víkendu byla potvrzena také ptačí chřipka u volně žijící volavky v Třeboni.

Měsíc od prvního případu

V pátek uplynul přesně měsíc ode dne, kdy veterináři potvrdili první případ vysoce patogenní ptačí chřipky v Česku. Většinou byly postiženy malochovy, ale nákaza se už objevila i ve dvou komerčních chovech. Nemoc byla rovněž potvrzena u několika desítek volně žijících ptáků.

Veterináři do pátku nařídili utracení zhruba 37 tisíc kusů ptáků.

Od začátku roku registrovali pracovníci veterinární správy na 150 ohlášených podezření na nákazu. V chovech drůbeže, které prošetřili, odebrali vzorky a odeslali je k laboratornímu vyšetření. Občané nahlásili také více než 140 případů nalezených uhynulých volně žijících ptáků. I ti byli posláni k laboratornímu vyšetření. Nejčastěji to byly labutě, kachny a volavky.

„Vzhledem k nepříznivé nákazové situaci i nadále až do odvolání kromě jednotlivých nařízení pro uzavřená pásma okolo ohnisek platí nařízení platné pro celou ČR. To mimo jiné zakazuje pořádání svodů drůbeže a ostatního ptactva a v komerčních chovech zakazuje (až na odůvodněné výjimky) chov ve volném výběhu,” uvádí Státní veterinární správa na svém webu.

Reklama

Výběr článků

Načítám