Hlavní obsah

VV lákají na levné nákupy v zahraničí a kritizují Kalouska s Babišem

Novinky, jas

Věci veřejné se rozhodly bojovat proti vládě a vysokým cenám potravin u tuzemských obchodníků organizovanými zájezdy za nákupy do zahraničí. V sobotu 8. prosince chtějí z asi 50 měst vypravit autobusy do Polska a Německa, kde si budou moci lidé nakoupit levněji.

Foto: VV

Autobus v barvách VV lákající lidi k cestě na nákupy do zahraničí

Článek

Na akci s názvem Vánoční nákupy s VV se podle organizátora zájezdů Jana Zilvara prozatím přihlásily desítky lidí. Strana plánuje vypravit autobusy ze všech okresních měst za ceny, které budou pokrývat pouze náklady na dopravu.

Ze všech krajů vyjma Prahy a středních Čech se tak lidé podle Zilvara dostanou na nákupy a zpět za ceny od 50 do 180 korun. "Na Prahu a střední Čechy se nevztahuje cenové rozpětí lístků, tam budou bohužel vzhledem ke vzdálenosti lístky dražší," uvedl bez dalších podrobností Zilvar.

Foto: VV

Leták lákající na akci

Autobusy vyrazí například do německého Pasova, Weidenu, Drážďan nebo Žitavy. V Polsku budou lidé moci nakoupit v Klodsku či Bielsko-Białe.

Z letáku ani webových stránek Věcí veřejných se však lidé tyto informace nedozvědí a jsou odkázáni na bezplatnou infolinku.

VV proti vládě i Babišovi

"Průměrný nákup potravin u nás vyjde o 20 procent dráž než v Německu, oproti Polsku za něj zaplatíme dokonce o 30 procent víc," tvrdí strana v pozvánce, jíž dominuje autobus s nápisem VV proti vládě.

"Nechceme však zůstat jen u osvěty a kritiky ministra financí Miroslava Kalouska či podnikatele Andreje Babiše (majitel agrochemické firmy Agrofert, která ovládá část tuzemského zemědělského trhu; pozn. red.), kterému současný zákon, způsobující drahotu, vyhovuje," zdůvodňují VV svou iniciativu.

Odkud chtějí VV vypravit autobusy
Olomoucký kraj: Olomouc, Přerov, Prostějov
Vysočina: Jihlava
Jihomoravský kraj: Znojmo, Brno
Zlínský kraj: Zlín
Moravskoslezský kraj: Orlová, Karviná, Český Těšín
Karlovarský kraj: Karlovy Vary, Sokolov
Ústecký kraj: Ústí nad Labem, Děčín, Most, Chomutov, Teplice
Liberecký kraj: Jablonec, Liberec, Semily, Česká Lípa, Nový Bor
Plzeňský kraj: Plzeň, Rokycany, Klatovy, Nýrsko, Tachov, Sušice, Domažlice
Jihočeský kraj: České Budějovice, Písek, Tábor, Prachatice
Královehradecký kraj: Hradec Králové, Náchod, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov
Pardubický kraj: Pardubice, Chrudim, Ústí nad Orlicí, Svitavy, Česká Třebová
Praha a Středočeský kraj: Praha, Beroun, Kladno, Mělník, Benešov, Příbram, Mladá Boleslav, Kutná hora, Kolín, Nymburk, Rakovník

Celá akce je podle Zilvara teprve v začátcích. Už nyní je ale jasné, že se jí zúčastní i členové VV.

Reklama

Výběr článků

Načítám