Hlavní obsah

VV jdou proti koaliční smlouvě, zavedení školného chtějí nechat příští vládě

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, rsk, map

Věci veřejné budou ve vládě prosazovat odklad zavedení školného na vysokých školách až na volební období 2014-2018. Návrh šéfa resortu školství Josefa Dobeše si odhlasovali v neděli večer delegáti ideové konference.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedení Věcí veřejných

Článek

Tento krok však jde proti duchu koaliční dohody, která počítá se zavedením školného v tomto volebním období. Ze 102 delegátů usnesení schválilo 65.  Dalších 24 bylo proti a 12 se zdrželo.

Strana se bude o odložení školného snažit přesvědčit koaliční partnery. "S ohledem na počet reforem VV zavazují své ministry otevřít debatu s koaličními partnery na zavedení školného na vysokých školách na volební období 2014-2018," stojí v usnesení.

Nečas: Není důvod smlouvu měnit

K návrhu Věcí veřejných se vyjádřil premiér Petr Nečas (ODS). Právu řekl: „Koaliční smlouva platí. A to všehovšudy necelý půlrok. Nevidím důvod ji měnit. Nechtějí-li Věci veřejné dodržovat koaliční smlouvu, nechť to jasně řeknou. O všech dalších krocích v rámci školské reformy se bude v koalici jednat.“

Proti návrhu se vyslovil i ministr financí Miroslav Kalousek. „Je to součást koaliční smlouvy. Koaliční smlouva není cár papíru. Neumím si dost dobře představit, že by taková změna prošla,“ řekl Právu první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle Dobeše jsou jedním z důvodů, proč školné odložit, volby. Není moudré školné zavádět v akademickém roce 2013-2014, jak se plánuje, tedy půl roku před sněmovními volbami.

Dalším důvodem je to, že tzv. odložené školné, které by studenti platili až poté, co školu dostudují, je pro vysoké školy nejméně přijatelný typ školného, protože pro ně bude znamenat obrovskou administrativní zátěž.

Dobeš se stále nevzdává své myšlenky na zápisné, tedy roční poplatek ve výši maximálně 6000 korun, který by studenti platili u zápisu. Byla by od něj osvobozena asi pětina studentů ze sociálně slabších rodin. Zápisné by podle Dobeše univerzity naopak administrativně zatížilo jen minimálně.

Žádná vyšší DPH na potraviny

Strana ani nesouhlasí s tím, aby vláda zvyšovala sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) u potravin. Zástupci strany to v neděli řekli na víkendové ideové konferenci VV.

"Nechceme měnit DPH slučováním sazeb. Chceme překvalifikovat některé zboží a služby do základní sazby, základní potraviny chceme nechat ve snížené," uvedl poslanec za VV  Michal Babák. Strana chce také zrušit darovací a dědickou daň a daň z převodu nemovitosti.

Návrh sjednotit obě sazby DPH se zamlouvá ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Sazbu by rád viděl ve výši 19 procent. Nyní je základní sazba 20 procent, snížená deset procent.

Reformy představit do března

Strana od sebe jednotlivé reformy nechce oddělovat. Aby vláda premiéra Petra Nečase (ODS) byla důvěryhodná, musí daňové, penzijní, sociální a zdravotnické reformy představit nejpozději do března příštího roku tak, aby začaly platit od 1. ledna 2012. V projevu to prohlásil na ideové konferenci Věcí veřejných (VV) mecenáš strany a ministr dopravy Vít Bárta.

„Pokud chceme být úspěšní, musíme rychle dát jasné datum, kdy sdělíme nejenom to špatné, ale i to dobré. Kdy sdělíme dopady, ale i jistoty za kterými si důsledně budeme stát, aby občan věděl, na čem je. Musíme určit datum konec března, kdy musí vláda jasně říci, co bude a nebude, a druhé zásadní datum je 1. 1. 2012, kdy reformy musejí začít platit. Zákonný rámec musí být dokončen do příštího roku, jelikož úspěšná reforma je jistota výsledků s pevným datem,“ prohlásil na konferenci  Bárta.

Reklama

Související témata:

Související články

Véčka probíraly Johna a neúspěšné volby

Věci veřejné (VV) na víkendové ideové konferenci diskutují o dalším směřování své strany. V sobotu se debatovalo o neúspěšných krajských a senátních volbách,...

Škárka chce, aby se VV staly pravicovou stranou

Ekologie, doprava či priority v chystané sociální a penzijní reformě budou v neděli hlavní body druhého dne ideové konference Věcí veřejných (VV). Na řadu...

Výběr článků

Načítám