Hlavní obsah

Vstřícný krok a zavděčení se Zemanovi, reaguje na konec Fajta opozice

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolání Jiřího Fajta je podle opozičních politiků vstřícné gesto ze strany ministra kultury Antonína Staňka ve vztahu k Miloši Zemanovi. Ten podle bývalého ministra kultury Daniela Hermana nechtěl, aby se Fajt ředitelem vůbec stal, a dlouhodobě ho kritizuje. Fajta má nahradit bývalý generální ředitel slovenských pekáren Penam Ivan Morávek.

Foto: Novinky.cz s Právo

Miloš Zeman a Jiří Fajt

Článek

Staněk se společně s Fajtem rozhodl i odvolání ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Oba odvolání zpochybňují. Podle ministra byla důvodem ztráta důvěry kvůli pochybným nevýhodným smlouvám.

„Ministr Staněk si odvoláním ředitele Národní galerie Jiřího Fajta bez uvedení konkrétních důvodů zřejmě jen 'koupil' od prezidenta Zemana další setrvání ve vládě,” reaguje na odvolání poslanec ODS Martin Baxa.

O ministru Antonínu Staňkovi se také spekulovalo jako o kandidátovi na výměnu v resortu. Navíc prezident Miloš Zeman právě proti Fajtovi dlouhodobě vystupuje a jeho práci kritizuje.

Jako vstřícný krok ve vztahu k prezidentovi to vnímá i bývalý ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman. Zeman ho podle jeho slov v roce 2014 žádal, aby Fajta do vedení Národní galerie neuváděl.

Ostatní strany doufají, že ministr svůj krok ještě blíže vysvětlí. „Pro mě osobně – vzhledem k tomu, jak se i přes soudní verdikty prezident Zeman bránil jmenovat pana Fajta profesorem – to zavání podezřením, zda se pan ministr jen nechce zavděčit Hradu,” uvedl místopředseda STAN Petr Gazdík.

Předseda lidovců Marek Výborný připomněl i to, že Miloš Zeman odmítl Fajta několikrát jmenovat profesorem. A upozornil i na osobní zájmy ministra právě směrem k Olomouci. „Jsou veřejně známá fakta, že ministr Staněk měl spory s památkáři v době, kdy byl primátorem v Olomouci. Tam ten spor i s panem ředitelem Soukupem byl. Kladu si otázku, skutečně za tím nic podobného není?” uvedl Výborný.

Fajtovým nástupcem se má stát Ivan Morávek, který byl v letech 2007 až 2011 generálním ředitelem pekáren Penam Slovakia, tedy firmy patřící do holdingu Agrofert, který vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO), než ho v únoru 2017 převedl do svěřenských fondů.

V letech 2012 až 2014 byl ředitelem odboru transformace Ředitelství silnic a dálnic a následně ředitelem úseku obchodu a marketingu ve Státní pokladně – Centru sdílených služeb, kde skončil v roce 2016. Naposledy pracoval jako ekonomický náměstek v Národní knihovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám