Hlavní obsah

Vstoupit do komunální politiky? Roli hrají peníze

Výše platu, který lze pobírat v rámci obecní samosprávy, hraje nemalou roli v rozhodování lidí, zda vstoupí do komunální politiky. Vyšší plat je motivační pro zapojení lidí s vyšším vzděláním a zvyšuje i politickou soutěž. Plyne to ze studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pro analýzu autoři Ján Palguta a Filip Pertold využili data z obcí s méně než 1000 obyvateli, což činí 76 procent českých obcí. Do konce minulého roku v nich totiž zastupitelé dostávali skokově rostoucí příplatky za každých 100 obyvatel. Letos byly příplatky založené na tomto principu zrušeny.

Podle studie měli v roce 2017 v ČR starostové uvolnění ze svého občanského povolání v obci s průměrným počtem obyvatel (zhruba 1700) nárok na plat cca 46 tisíc korun hrubého měsíčně, v obci mediánové velikosti (zhruba 430 obyvatel) na 36 tisíc korun a v obci, kde žije mediánový obyvatel (50 procent obyvatelstva žije v obci s méně než 11 600 obyvateli) na 56 tisíc korun.

Více peněz, více manažerů

Podle studie výše platu ovlivňuje politickou soutěž, přičemž autoři odhadují, že navýšení platů představitelů samosprávy o pět procent přiláká do voleb další kandidující uskupení.

Při zvýšení mezd o 10 procent dochází ke zvýšení podílu manažerských, odborných a administrativních profesí mezi zastupiteli o sedm procentních bodů. „Tento efekt se projevuje i u výběru starostů,” uvádějí autoři.

Studii vědci založili na informacích Českého statistického úřadu o volbách členů zastupitelstev z let 2002, 2006 a 2010. V součtu jde o údaje o 566 tisících kandidátech a 179 tisících zastupitelích v 6243 obcích.

Z výzkumu dále vyplývá, že desetiprocentním navýšením platů starostů by vzrostl podíl těch s manažerskými zkušenostmi o 20 procentních bodů na úkor zastoupení podnikatelů, osob samostatně výdělečně činných a dělnických profesí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám