Hlavní obsah

Všechno jsme si vysvětlili, prohlásil Babiš po jednání s Hamáčkem o Malé

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek večer jednal s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem o chystané vládě a také o nominaci Taťány Malé (ANO) na post ministryně spravedlnosti. Právě její jméno mezi kandidáty do připravované vlády Hamáčka překvapilo.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Taťána Malá (ANO)

Článek

"My jsme si všechno vysvětlili," odpověděl novinářům Babiš na dotaz, zda mluvili o Hamáčkových výhradách ke kandidatuře Malé.

Hamáček po páteční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech uvedl, že se chce Babiše zeptat, proč je tou nejkvalitnější kandidátkou "zejména vzhledem k jejím minulým výrokům". I jiní politici připomínají její slova o možném odkladu případného soudu s Babišem kvůli jeho trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo do doby, až skončí volební období.

„Máme své názory na nominanty hnutí ANO. Do dnešního dne jména nebyla součástí diskuze, některá jména jsou překvapením,“ řekl před jednáním s Babišem Hamáček.

Uvedl například právě jméno potenciální ministryně spravedlnosti Taťány Malé.

Hamáček, jak premiér uvedl, také informoval Babiše o jednání u prezidenta. "Vyjasnili jsme si pozice a já myslím, že je to na dobré cestě," řekl Babiš.

Zopakoval, že souhlasí s tím, aby Hamáček vedl v chystané vládě vedle ministerstva vnitra dočasně i ministerstvo zahraničí, když Zeman odmítá na tuto funkci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD). "Já myslím, že je to dobrý nápad, než se to vyřeší, perspektivně," podotkl premiér.

Sociální demokraté představili své nominanty do vlády už v květnu, Babiš s nimi přišel v pátek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám