Hlavní obsah

Vrstva ledu v Arktidě výrazně zesílila díky jednomu chladnému roku

Ačkoli to může během současné vlny veder vyznít paradoxně, vzrostlo zásadně v posledních dvou letech množství ledu, který pokrývá Arktidu. Může za to především studené počasí v roce 2013. Vědci upozornili na to, že za dva roky přibylo tolik ledu, kolik jej zmizelo tři roky předtím. Od té doby ovšem ledu opět ubývá. Uvedla to BBC.

Článek

Nynější zjištění přitom nijak nevyvrací teorii, že globální změna klimatu způsobuje dramatický úbytek akrtického ledu. Podle satelitních záběrů kleslo množství ledu v Arktidě od roku 1980 o 40 procent. Současná data ze satelitu Cryosat ale odhalují, jak se tloušťka ledu mění z roku na rok. Například mezi lety 2010 až 2012 vrstva klesla o 14 procent, nicméně díky studenému létu v roce 2013 ztracenou vrstvu zase nabrala zpět. Teplých dní v oblasti na sever od Grónska bylo méně a po předcházející zimě neroztálo tolik ledu.

Led byl nejen tlustší, ale zůstal i na větší ploše. Pokrýval například rozsáhlejší oblast v okolí Barentsova a Karského moře v Severním ledovém oceánu.

Foto: CPOM, ESA

Barevná škála ukazuje tloušťku arktického ledu v metrech.

Teploty byly v roce 2013 jen o pět procent nižší než rok předchozí, vrstva ale narostla až o 41 procent. Změna teplot tak byla na ledu patrná víc, než si vědci mysleli.

Citlivý led

„Ukazuje to, že mořský led je velmi citlivý na změny. Pokud je jeden rok chladnější, tak vrátí čas o několik let zpět a zabrzdí pokračující tání ledu,“ uvedla Rachel Tillingová z University College London.

V roce 2014 byla vrstva o čtvrtinu širší než v letech 2010 až 2012.

Je zatím otázkou, jaká data budou vědci prezentovat po loňském roce, který byl celosvětově nejteplejším v historii měření. Rok 2015 má přitom nakročeno k tomu, být ještě teplejší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám