Hlavní obsah

Vraždou je usmrcení zloděje na útěku, vysvětlil Nejvyšší soud

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud (NS) ve středu upřesnil své den staré rozhodnutí, v němž konstatoval, že usmrcení zloděje je vraždou a nikoliv "pouhým" zabitím. Mluvčí NS Petr Knötig uvedl, že poškozený má právo na nutnou obranu i ochranu majetku a usmrcení zloděje lze považovat za vraždu v případech, kdy dotyčný prchá a nepokračuje v trestné činnosti.

Článek

Knötig argumentoval precedentním případem Karla Bašty, který byl odsouzen za to, že v Ivančicích vystřelil po prchajících pachatelích vloupání do areálu své firmy. Mladá žena tehdy přišla následkem jeho střelby o zrak. [celá zpráva]

"Rozhodnutí Nejvyššího soudu týkající se otázky vraždy a zabití zloděje se týká jen podobných případů, jako byl posuzovaný z Ivančic, kdy majitel sběrny druhotných surovin střílel na již ujíždějící vozidlo, ve kterém tušil zloděje," konstatoval mluvčí.

Nelze usmrtit zloděje, který prchá z místa činu a v krádeži již nepokračuje, protože to již není obrana majetku, ale pomsta
mluvčí NS Petr Knötig

"Zjednodušeně řečeno, nelze usmrtit zloděje, který prchá z místa činu a v krádeži již nepokračuje, protože to již není obrana majetku, ale pomsta. Za takovýto čin pak hrozí okradenému trestní stíhání pro vraždu a ne pro zabití," upřesnil precedentní rozhodnutí.

Mluvčí zdůraznil, že rozsudek nijak nenarušuje právo na nutnou obranu, a to i se zbraní v ruce. Poškozený má právo i na obranu majetku.

K precedentu vedl případ majitele sběrny surovin, k vraždě nedošlo

Nejvyšší soud vydává sjednocující stanoviska v okamžiku, kdy české soudy v obdobných případech nerozhodují jednotně. Podnětem k novému stanovisku byl případ Karla Bašty, jenž předloni v Ivančicích na Brněnsku použil zbraň proti skupince mladých lidí, z nichž někteří se vloupali do jeho sběrny surovin. Mladou ženu tehdy výstřel z brokovnice připravil o zrak.

Krajský soud v Brně nejprve Baštu potrestal za pokus o vraždu šesti roky vězení. Vrchní soud poté rozsudek překvalifikoval na pokus o zabití a muži uložil trest tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Nejvyšší soud ale vyhověl dovolání obžaloby a případ do Olomouce vrátil k novému projednání. Při novém projednávání pak Bašta znovu odešel od vrchního soudu s šestiletým trestem za pokus o vraždu.

Trestní kolegium nyní ve sjednocujícím stanovisku dalo vyšší autoritu názoru, který při projednávání Baštova případu zaujal jeden ze tříčlenných senátů Nejvyššího soudu. Pokud nyní Bašta podá dovolání, je pravděpodobné, že neuspěje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám