Hlavní obsah

Vranovská přehrada přetéká, v kraji je stav nebezpečí

ČR

Povodňová situace se nelepší a stupeň ohrožení je ve čtvrtek ráno již na téměř osmdesáti místech ČR. Nejvíce ohrožuje obyvatele okolních domků rozvodněná řeka Dyje na jižní Moravě. Reálná je také možnost přemístění až 20 tisíc lidí, kteří bydlí v blízkosti nádrže Nové Mlýny. Hejtman Stanislav Juránek už vyhlásil v Jihomoravském kraji stav nebezpečí.

Článek

Podle mluvčí města Znojma Anny Maixnerové vypadá situace ve Znojmě sice zdánlivě dobře, ale voda zde i tak může natropit podobné škody jako před čtyřmi lety. "Tehdy nás zasáhla mohutná povodňová vlna, zatímco dnes pozorujeme hladinu, jak pozvolna, ale nezadržitelně stoupá. Evakuovali jsme zatím šest ulic, kulminaci ale teprve očekáváme," sdělila Novinkám Maixnerová.

Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek mezitím projevil mírný optimismus, když informoval o klesající hladině na horním toku Dyje. Také rakouské přítoky řeky už podle něj slábnou, ale na situaci v Znojmě a jeho okolí se to může projevit nejdříve až za několik hodin. 

Po evakuaci tisíců lidí ve Znojmě a dalších čtrnácti obcích, které ohrožuje rozvodněná řeka Dyje, se na opuštění svých domovů připravují také někteří lidé žijící u řeky Moravy v oblasti pod Hodonínem. "Situace vypadá hrozivě, je kombinací povodní z let 1997 a 2002. Průtoky se zvyšují a prognózy jsou velmi nepříznivé," řekl hejtman.

Vranovská přehrada je přeplněná, vodohospodáři ji tak musejí vypouštět 29krát rychleji než je běžné. Za normálních okolností z vodního díla na Dyji odtéká voda průtokem 12 metrů za sekundu, nyní to je 350 metrů za sekundu. Kvůli vodnímu živlu tak bylo z obcí v okolí Znojma evakuováno přes 10 tisíc lidí.

Jde o obce Vranov nad Dyjí, Znojmo, Dobšice, Dyje, Krhovice, Micmanice, Slup, Hrádek, Dyjákovice, Hevlín, Valtrovice a Křídlůvky. Na Břeclavsku obce Novosedly, Nový Přerov, Drnholec a Jevišovka. Evakuace se týká pouze lidí, jejichž domovy jsou přímo ohroženy velkou vodou.

Mapa části jižní Moravy, křížky zvýrazňují úsek, kde je stav na řece Dyji nejhorší. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte. Autor: Novinky s použitím Mapy.cz

Při ničivých povodních v roce 2002 však vypouštěli vodohospodáři Dyji z Vranovské přehrady ještě razantněji, tehdy dosáhly průtokové hodnoty Dyje až 380 metrů za sekundu. Státní úřady navíc zvažují přemístění zhruba 20 tisíc osob, které žijí v okolí vodní nádrže Nové Mlýny v blízkosti Mikulova.

Na Znojmo se tak nyní valí vodní proud, který by do města mohl dorazit mezi 10:00 až 11:00. "Daří se nám odtok držet na 350 metrech krychlových za sekundu. Jsme schopni tento stav držet asi 40 hodin. Níže už jít prostě nemůžeme," řekl hrázný na Vranovské přehradě Libor Miklík. Zdůraznil, že situace na Dyji přitékající do přehrady z Rakouska se mírně zlepšuje. Hladina řeky tam nevzrůstá a několik hodin se drží na stejné úrovni.

Lidem na Znojemsku se z domovů nechtělo

Na základní škole na Vídeňské ulici byly od středečního večera v plném proudu přípravy na přeměnu tělocvičny v ubytování pro evakuované. Pracovníci Charity naváželi věci, které spolu s lidmi ze školy chystali pro lidi z vystěhované oblasti. "V podstatě jsme věděli, co nás čeká, takže naši lidé byli připraveni a čekali jen na výzvu, takže jsme se tu objevili brzy," řekl Právu ředitel školy Miloslav Hubatka.

Na první ubytované čekal až do rána, lidem se z domů nechtělo. Vrhli se do stavění hrází z pytlů s pískem. "Někteří mají zkušenost z roku 2002, kdy se museli stěhovat a pak bylo na ulici maximálně půl metru vody. Tak se jim nechce," dodal ředitel.

Srovnání prvních dnů záplav v letech 1997, 2002 a 2006:
Povodeň 1997
datum: 5. až 16. července 1997
nejvíce zasažené území: Morava a východní Čechy
příčina: intenzivní déšť
5. července 1997 - Na severní Moravě a ve Slezsku začal vydatný déšť, který zvýšil především hladiny přítoků řeky Moravy. Domy zatopeny nebyly.
6. července 1997 - Prakticky ve všech okresech severní Moravy a Slezska byly vyhlášeny zvýšené stupně povodňové aktivity. Nejvíce postiženo bylo Frýdecko-Místecko a Vsetínsko. Na Bruntálsku byl vyhlášen stav ohrožení a několik obcí bylo evakuováno. Záplavy vody z rozvodněných toků postihly též Olomoucko, Přerovsko a Svitavsko.
Povodeň 2002
datum: 7. až 17. srpna 2002
nejvíce zasažené území: jižní, střední a severní Čechy
příčina: intenzivní déšť
7. srpna 2002 - Vytrvalý déšť rozvodnil řeky zejména v jižních a jihozápadních Čechách, kde na několika místech hladiny toků dosáhly druhých i třetích stupňů povodňové aktivity. Déšť přerušil dopravu na železnici v okrese Praha - východ. Na Jindřichohradecku se k dešti přidal i prudký vítr.
8.srpna 2002 - Voda si vyžádala čtyři oběti na životech. Dvacetiletá voda protékala v korytem Otavy v Písku a Vltavy v Českých Budějovicích. Desetileté průtoky byly na Lužnici v Pilaři, Blanici v Heřmani a Dyji v Podhradí.
Povodeň 2006
datum: od 28. března 2006
nejvíce zasažené území: téměř celá ČR
příčina: intenzivní déšť a tající sníh
28. března 2006 - Na třiceti místech byl vyhlášen třetí povodňový stupeň. Situace byla vážná především na Mrlině ve Vestci na Nymbursku, odkud byli evakuováni obyvatelé. Dramatická situace byla i na Znojemsku na Dyji, na Lužnici a v povodí Odry. Vážnější škody nebyly hlášeny.
29. března 2006 - Záplavy si vyžádaly první lidskou oběť. Stav ohrožení večer platil již na 70 místech. Na Znojemsku začala evakuace asi 10 tisíc osob.
Zdroj:ČTK

Lidé budou přemístěni i v Ústí nad Labem

Ústí nad Labem zahájí evakuaci zdravotně a tělesně postižených občanů z nejvíce ohrožených oblastí. Rozhodl o tom primátor Petr Gandalovič. Své domovy opustí zhruba 45 občanů ze čtvrtí Střekov a Neštěmice.

 Evakuaci zahájilo také Hřensko na Děčínsku, Žalhostice na Litoměřicku a připravují se další obce. Situace zatím není podle informací Povodí Labe dramatická. Postižení lidé ze Střekova a Neštěmic budou po dobu povodní bydlet v domovech důchodců.

Hladina Labe dosáhla výšky 733 centimetrů a nadále stoupá. Podle předpovědi Povodí Labe by měla hladina kulminovat v pátek večer na výšce okolo 8,5 metru. Obvykle má hladiny řeky v Ústí výšku dva metry.

Uherské Hradiště se chystá na evakuaci

Obyvatelé Uherského Hradiště se kvůli možným záplavám chystají na evakuaci. Hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš vyhlásil v noci pro tamní území stav nebezpečí. "Obyvatelům v záplavových oblastech doporučujeme, aby si připravili evakuační zavazadla a zabezpečili svá obydlí a domácí zvířata. Na základě zkušeností s povodní z roku 1997 zvolíme opatrnější přístup a nebudeme s evakuací zbytečně otálet," sdělila mluvčí uherskohradišťské radnice Petra Zemčíková.

S evakuací už ve středu pozdě večer začala nemocnice v Uherském Hradišti. Přibližně sto padesát pacientů bylo přemístěno do nemocnic ve Zlíně a v Uherském Brodě. Nemocnice nyní provádí jen akutní úkony.

Na dalších místech ČR je situace vážná také na středním a dolním toku Moravy, lze počítat s evakuací části Uherského Hradiště, Kunovic, Třebíče a Tovačova. Problémy přetrvávají i na dalších místech, mimo jiné v Hrušovanech nad Jevišovkou, v Ivančicích na Moravě, na Lužnici v jižních Čechách a ve Vestci na Nymbursku.

Obavy jsou i v dříve zpustošených Troubkách

Po devíti letech od katastrofálních záplav se obyvatelé Troubek nad Bečvou na Přerovsku znovu pustili do vyklízení svých sklepů i přízemí rodinných domů. Donutila je k tomu rozbouřená řeka, která poprvé od roku 1997 znovu ukazuje lidem svou ohromnou sílu. V Troubkách, symbolu ničivých záplav na Moravě, panuje strach.

"Strach máme. Když to zvedli na třetí stupeň, stáhl se mi žaludek. Jsem nervózní a pořád poslouchám zprávy. Lidé jsou vystresovaní, scházejí se u Bečvy. Je to hrozný pocit. Bavili jsme se s ženskýma, že kdyby se znovu něco stalo, cihlu už do ruky nevezmou a půjdou pryč. Je to depresivní. Vždyť všechno se tady muselo budovat znovu," řekla obyvatelka Troubek nad Bečvou Hana Vávrová.

Anketa

Je česká státní správa lépe připravená na povodně než v letech 1997 a 2002?
ano
70,3 %
ne
29,7 %
Celkem hlasovalo 11704 čtenářů.

Aktuální informace o stavu toků

Přehled stavů jednotlivých řek uvádí Vodohospodářský portál ministerstva zemědělství:

Reklama

Výběr článků

Načítám