Hlavní obsah

Vondráček vyřazen z vyjednávacího týmu ANO. Hlasoval prý pro to sám

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecký klub hnutí ANO si na úterním jednání zvolil kompletní vedení. Celkem bude mít sedm místopředsedů a jednu předsedkyni. Klub se také zabýval návštěvou stávajícího předsedy Sněmovny Radka Vondráčka u hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana a poslanci se Vondráčka zastali. Současně byl ale vyřazen z vyjednávacího týmu, kde jej nahradí předsedkyně klubu a dosluhující ministryně financí Alena Schillerová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Schillerová, Jaroslav Faltýnek a Radek Vondráček

Článek

Vondráček, který byl až dosud členem vyjednávacího povolebního týmu ANO, v něm už není. „Změnili jsme složení vyjednávacího týmu. Místo Radka Vondráčka jsem byla zvolena já. Takže vyjednávací tým bude ve složení Schillerová a Faltýnek,” informovala Schillerová, podle níž Vondráček pro své vyřazení i sám hlasoval.

„To, že vypadl z vyjednávacího týmu je samozřejmě škoda, má zkušenost ze Sněmovny. Ví, jak to tu chodí. Sám tuto změnu podpořil, nechce zatěžovat vyjednávací tým dalšími tématy, a to jeho návštěvou v nemocnici,” doplnila Schillerová.

Šéfkou Sněmovny bude Pekarová Adamová, ANO má mít dva místopředsedy

Domácí

Vondráček navštívil ve čtvrtek 14. října hospitalizovaného Zemana, za kterým jej přivedl hradní kancléř Vratislav Mynář bez vědomí ošetřujících lékařů.

Zeman během setkání údajně podepsal svolání ustavující schůze Sněmovny na 8. listopadu. Vzápětí se objevily spekulace, zda jde skutečně o prezidentův podpis, nyní to vyšetřuje policie. Nemocnice se následně také distancovala od výroku Vondráčka o prezidentově zdravotním stavu.

Babiš: Ať Mynář okamžitě skončí a Nejedlému seberte diplomatický pas

Domácí

Vondráčkovu návštěvu označil za chybu také předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš. „Neměl tam co dělat, neměl tam chodit,” řekl v úterý Babiš k Vondráčkově návštěvě. „Hrál tam nějakou roli, která byla úplně zbytečná,” doplnil.

Dosavadní předseda Sněmovny v úterý svým kolegům podle Schillerové „velmi detailně okolnosti návštěvy vysvětlil” a ti se za něj prý většinou hlasů postavili.

Jména do vedení Sněmovny zatím neznámá

Premiér a předseda hnutí Andrej Babiš v úterý připustil, že Vondráček nebude kvůli problémové návštěvě v ÚVN znovu nominován na post ve vedení Sněmovny.

Babiš potopil Vondráčka. Ve vedení nové Sněmovny nebude

Domácí

Schillerová jeho nominaci explicitně nevyloučila, samotné nominace podle ní ale poslanci v úterý neřešili. „O jménech budeme hlasovat na příštím jednání,” uvedla.

ANO by mohlo získat dvě křesla ve vedení Poslanecké Sněmovny, nabízí jim to vítězná koalice SPOLU společně s koalicí Pirátů a Starostů.

„To, že se koalice rozhodly nabídnout nám pozice dvou místopředsedů je v pořádku. Podle poměrného zastoupení to tak vychází, takže to vítám,” okomentovala Schillerová návrh.

Schillerová byla do čela klubu ANO zvolena již minulý týden, kdy byl také do funkce 1. místopředsedy zvolen dosavadní předseda klubu Jaroslav Faltýnek.

V úterý si poslanci ANO volili místopředsedy klubu. Stali se jimi Karel Havlíček, Patrik Nacher, Richard Brabec, Aleš Juchelka, Jana Pastuchová a Milan Feranec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám