Hlavní obsah

Vondra vymaloval obranu namodro, náměstky má jen z ODS

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Ministr obrany Alexandr Vondra a ministr průmyslu Martin Kocourek (oba ODS) jsou mezi kolegy ve vládě výjimkou. Uhájili křesla náměstků před koaličními kandidáty z TOP 09 a VV.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexandr Vondra

Článek

V minulosti se to nepodařilo žádnému ministru obrany. Ať byl ministr z ČSSD, KDU-ČSL či z ODS, vždy mu sekundoval jeden či více koaličních náměstků.

Vondra v pondělí jmenoval nového náměstka pro ekonomiku. Stal se jím bývalý starosta Uherského Hradiště Libor Karásek z ODS. Už krátce po nástupu Vondra jmenoval náměstkem pro personalistiku exposlance ODS Michaela Hrbatu. Prvního náměstka mu dělá bývalý ministr obrany Jiří Šedivý, který zasedl už v jednobarevné Topolánkově vládě v roce 2006.

Vondra na tom, že nevzal do vedení nikoho z koaličních stran, nevidí nic špatného. „Obsazení ministerstva obrany jsem v létě konzultoval s TOP 09 (K. Schwarzenberg) a VV (V. Bárta), domluvili jsme se bez problémů,“ napsal Vondra v SMS na dotaz, jestli počítá se jmenováním náměstků za TOP 09 či VV.

Náměstci nemají být kontrolní orgán koaličních stran, i když si to někteří myslí, ale mají být pomocníci ministra. Mně by to šlo na nervy. Osobně to považuji za hovadinu
Karel Schwarzenberg

Uvedl také, že obě strany se podílejí na vytváření tzv. Bílé knihy o výhledu české armády.

Na této SMS je zajímavé, že Vondra náměstky konzultoval s Bártou, který je považován za klíčovou postavu véček, nikoliv tedy s předsedou VV a vicepremiérem Radkem Johnem.

Obsazení náměstkovských křesel ale bez problémů nebylo. TOP 09 požadovala jedno místo pro svého bývalého poslance Pavla Severu. Toho ale Vondra odmítl a Severa se nyní stal generálním sekretářem TOP 09.

Schwarzenberg: Politický náměstek je hovadina

Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se systémem politických náměstků nesouhlasí. „Náměstci nemají být kontrolní orgán koaličních stran, i když si to někteří myslí, ale mají být pomocníci ministra. Mně by to šlo na nervy. Osobně to považuji za hovadinu,“ řekl Právu.

Přesto si ODS na zahraničí svého člověka prosadila. „ODS si to přála, tak jsem si vybral bývalého poslance Duba a to je vynikající náměstek,“ dodal šéf TOP 09.

První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek proti koaličním náměstkům nic nemá, ale říká, že „ministerstvo je monokratický orgán“. Koaliční náměstci musí ministra poslouchat, jinak by se na ministerstvu dlouho neohřáli. ODS mu na ministerstvo prosadila dva náměstky – Zdeňka Zajíčka a Ladislava Minčiče.

Podle šéfa poslanců TOP 09 a starostů Petra Gazdíka by měl počet náměstků na ministerstvech odrážet politickou sílu strany. „Pan premiér nám přislíbil, že uděláme inventuru, abychom globálně věděli, kolik a jací náměstci sedí na ministerstvech, aby to proporčně odpovídalo koaliční smlouvě. Ale samozřejmě že je to svaté právo každého ministra,“ uvedl Gazdík.

ODS se podařilo na všechny resorty, které neřídí, prosadit své náměstky. Naopak vládní benjamínek – Věci veřejné – nemají náměstka na jiných ministerstvech než na dopravě, vnitru, školství a na místním rozvoji. Tedy v resortech, které sami vedou.

Kromě obrany nemá TOP 09 náměstky ještě na místním rozvoji, školství, průmyslu a obchodu a na vnitru. K Michalu Morozovi, který je náměstkem ministra vnitra a měl být podle Radka Johna nominován za topku, se ale TOP 09 nehlásí.

Reklama

Výběr článků

Načítám