Hlavní obsah

Volte Johanu!

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stanislav Gross nebude dneska ve Sněmovně na pravidelných interpelacích, ale na jednání Evropské unie, veřejnoprávní ČT tedy měla dobrý důvod vyřadit z vysílání přímý přenos z Parlamentu a nasadit pohádku Johana s dlouhými vlasy. Poděkování a případné květinové dary mohou vděční diváci zasílat dílem do Bruselu, dílem na Kavčí hory.

Foto: Petr Pokorný

Letos zvou návštěvníky "Jižní Čechy pohodové". Na snímku prezentace kraje na veletrhu Regiontour v Brně.

Článek

Přišlo to jako na zavolanou. I za normálních okolností přinášejí poslanecké exhibice před kamerami otřesné zážitky, teď máme navrch před volbami a všichni budou tlačit na pilu. Když ještě uvážíme, že přímý přenos neumožňuje ani nahradit některé zvláště výživné výrazy ohleduplným elektronickým pípáním, je tato změna vysílacího plánu nemalým přínosem pro mravní výchovu mládeže.

To je možno brát - zejména po čerstvé zkušenosti z parlamentní debaty o sprostých slovech - jako nenáročný vtip, ale raději to berme vážně. Nejde totiž jen o výrazivo, jde zejména o tón. Ať se pro mě za mě politici místo vážený kolego oslovují třeba ty dobytku nečestnej, pokud se tak budou oslovovat s úsměvem, o nic nejde. Jestliže však své vzájemné urážky a obvinění pronášejí hlasem plným nacvičené zloby a zášti, je to ke škodě obecných mravů a mělo by to být v televizním vysílání opatřeno hvězdičkou. Tím spíš, když divák netuší, že po představení půjdou úhlavní nepřátelé na pivo a budou se hádat nanejvýš o právo za toho druhého zaplatit.

Nejsem toho názoru, že by nám měla být Amerika ve všem příkladem, přinejmenším nám však nabízí aktuální srovnání. Při televizních soubojích se Bush a Kerry vždy korektně zdravili a na závěr si podali ruce, jejich manželky se objímaly. Nepochybuji, že na to mají stále stejný scénář, ale lepší nacvičená korektnost než nacvičená zloba. V samotné debatě samozřejmě jeden druhému nic nedarovali, na něco takového jako Bushtapo však nikdy nedošlo. Asi to není zvykem. Přitom tam jde o křeslo nejmocnějšího muže světa, tady o verpánky krajských hejtmanů.

Vraťme se však k těm obecným mravům. Přiznávám, že se neosypu ani po takových slovech, jako je to, co použil ministr Ambrozek. Čeho se obávám, je rostoucí agresivita mezi lidmi. A nechce se mi příliš věřit, že neschopnost potlačit zlobu podporuje v lidech, zejména v těch nejmladších, spíš virtuální realita dobrodružných filmů a počítačových her než hmatatelná realita běžných mezilidských vztahů. Je až příliš plná zlobného křupanství. Bohužel i tam, kde bychom chtěli hledat noblesu.

PRÁVO 4. listopadu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám