Hlavní obsah

Volný ve Sněmovně zdemoloval stůl předsedajícího

– Praha • Aktualizováno

Nezařazený poslanec Lubomír Volný se v pátek odpoledne v dolní komoře pokusil zablokovat hlasování o odvolání radní České televize Hany Lipovské z funkce. Hodlal setrvat u řečnického pultíku, dokud nebude vyveden, k čemuž po přerušení schůze nakonec došlo. Poslanec při tom stihl poničit místo pro předsedajícího schůze.

Poslanec Volný obsadil řečnický pult ve Sněmovně: Budu tu, dokud mě policie nevyvedeVideo: psp.cz

 
Článek

„Budu tu sedět nebo stát, dokud mě policie nevyvede,“ prohlásil Volný v dolní komoře. Po konci svého proslovu odmítl místo opustit.

„Vyzývám vás, uvolněte řečniště, víte, že to sem nepatří,” prohlásil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Neuposlechl jste, vykazuji vás až do konce jednacího dne. Přerušuji jednání na 15 minut, dokud si s panem Volným neporadí policie,” řekl vzápětí.

Poslanec, který se poté přesunul k místu pro předsedajícího schůze, byl následně vyveden ochrannou službou, což dokumentovali jeho kolegové. Ti na sítích zveřejnili i fotky, jak dopadlo místo předsedajícího.

Byla rvačka

Na základě předchozí dohody z grémia se videopřenos z jednání Sněmovny vypnul. Znamením byl odchod předsedajícího schůze Radka Vondráčka. Poslanec Pavel Žáček (ODS) však poté Novinkám popsal, co se v zavřeném sále odehrálo.

Volný se podle něj chtěl zmocnit schůze, aby nedošlo na hlasování o odvolání Lipovské z Rady ČT. Na opakovanou výzvu předsedajícího, aby místo opustil po uplynutí času k projevu, nereagoval.

Poslanci odvolali Lipovskou z Rady ČT

Domácí

„Vyprovokoval tu situaci. Evidentně počítal s tím, že proti němu bude znovu ochranka. Chtěl se s nimi porvat, svlékl si sako a bylo to naprosto jasné. Takže ho policisté vynesli ze sálu,“ líčil poslanec ODS.

„Přišla ochranná služba, pan Volný se přesunul k předsednickém pultu a začal páchat výtržnosti. Zdemoloval předsednický stůl, vytrhl zvukové zařízení. Byla tam rvačka,” potvrdil Novinkám také Pirát Jakub Michálek.

Volný: Volby vyhrajeme a získáme strašnou spoustu financí

Domácí

Svého Volný nedosáhl, poslanci po jeho výstupu během krátké chvíle Lipovskou odvolali.

„Tomio, ty nejsi krysa” 

Lipovská kandiduje jako lídr Volného bloku v Pardubickém kraji. A právě proto žádala část poslanců její odvolání. „Zachraňte Hanu Lipovskou, která bojuje proti mafii v České televizi a Petru Dvořákovi,“ řekl Volný.

Konkrétně prosil KSČM a SPD, aby spolu s ním obstruovaly. „Byl bych rád, kdyby Tomio Okamura začal obstruovat až do pondělka do osmi hodin. Pak ji nikdo neodvolá,“ dodal.

„Vyhráli kluci, bylo jich víc.” Volného vyvedli od řečnického pultu i s utrženým mikrofonem

Domácí

„Tomio, kamaráde, nedovol odvolání Hanky Lipovské. Ty jsi poctivý kluk, nejsi žádná krysa,“ prohlásil také na adresu svého bývalého stranického šéfa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám