Hlavní obsah

Volný přišel na disciplinární řízení ve Sněmovně bez roušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní mandátový a imunitní výbor zahájil v úterý disciplinární řízení s nezařazeným poslancem zvoleným za SPD Lubomírem Volným kvůli incidentu, který vyprovokoval minulý týden ve Sněmovně. Jednání bylo však po čtyřech hodinách přerušeno do středečních 13 hodin, jelikož Volný požádal o přizvání své advokátky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku nezařazený poslanec Lubomír Volný přichází na zasedání mandátového a imunitního výboru

Článek

Většina kolegů má nějaké právnické vzdělání a vyznají se v procedurách, ale člověk, který před ně předstupuje v této situaci, může snadno udělat chybu, kterou by poškodil sám sebe,“ řekl Novinkám.

Volný požadoval původně odložení o týden, pokud tedy nebude mít jeho právní zástupce ve středu čas, jednání se neplánuje zúčastnit ani on. „Ať si rozhodnou beze mě a já se odvolám k plénu Poslanecké sněmovny,“ doplnil Volný.

Bitka v českém parlamentu, píší o konfliktu zahraniční média

Domácí

Stejně jako minulý týden na plénum Sněmovny ráno dorazil Volný i před mandátový výbor bez roušky a odmítl si ji po výzvě nasadit. Po dvou minutách tedy musel místnost opustit a poslanci jednání přerušili, aby se poradili s legislativci.

„Roušky si nenasadím, protože znám svoji ústavní ochranu, poslaneckou indemnitu (beztrestnost za projevy v Poslanecké sněmovně - pozn.red.),“ tvrdil Volný před novináři.

Chceme to mít za sebou hlavně co nejdříve, zní ze Sněmovny

Domácí

Ačkoli dorazil i po pauze opět bez roušky, vykázán již nebyl a jednání za zavřenými dveřmi se rozběhlo. Jeden z členů výboru Marek Výborný (KDU-ČSL) to odůvodnil nařízením vlády, které stanovuje výjimky pro ústavní činitele, kteří se mohou jednání účastnit bez ochranných prostředků.

„Ale musí být dodržen rozestup dvou metrů. Původně to pan poslanec dodržet nechtěl, nyní už to dodržuje,“ řekl Novinkám.

Poslanci se porvali u předsednického pultíku

Domácí

Výbor neřeší samotnou potyčku u řečnického pultíku, jelikož tento incident nyní prověřuje policie pro podezření z výtržnictví, zabývat by se tak měl hlavně Volného výroky.

Členové výboru avizovali, že pokračovat budou ještě v úterý odpoledne, případně i večer a ve středu. Výbor se shodl na tom, že chce uzavřít záležitost co nejdříve.

Pokuta do výše platu

Podle jednacího řádu lze poslanci za disciplinární provinění uložit povinnost omluvit se nebo může dostat pokutu až do výše jednoho měsíčního poslaneckého platu.

Poslanci už zhlédli záznam celého incidentu a vyslechli napadeného místopředsedu Tomáše Hanzela (ČSSD), který tehdy jednání Sněmovny řídil. „Řekl jsem, že jsem byl napaden, a tím pádem byla napadena celá Sněmovna,“ sdělil Hanzel při odchodu novinářům.

Zároveň odmítl, že by pochybil, když Volnému, jenž jho urážel, odebral slovo, a poděkoval kolegům Janu Chvojkovi, Ondřeji Veselému (oba ČSSD) a Michalu Ratiborskému (ANO), že mu vyrazili na pomoc ve chvíli, kdy „hájil předsednické křeslo“. I zmiňované poslance mají členové výboru postupně vyslechnout.

Potyčka v Poslanecké sněmovněVideo: Česká televize ČT24

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám