Hlavní obsah

Volit v zahraničí bude přes 5000 Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na 5000 Čechů se letos rozhodlo vybírat poslance na některém ze zastupitelských úřadů v zahraničí. Je to více než při premiéře před čtyřmi lety, kdy na velvyslanectví přišlo hlasovat ve sněmovních volbách 3700 Čechů, kteří žili či pracovali v cizině.

Článek

Do zvláštních seznamů českých voličů v zahraničí se podle mluvčího ministerstva zahraničí Richarda Krpače nechalo zapsat 4975 lidí.

Počet Čechů, kteří přijdou hlasovat na velvyslanectví, se může ještě zvýšit s ohledem na ty, kteří by svého práva využili s voličským průkazem od domovské obce. Kromě krajanů totiž v zahraničí mohou hlasovat i občané, kteří během voleb budou na dovolené nebo pracovní či studijní stáži a voličský průkaz si vyzvednou ještě v ČR.

Nejvíce lidí chce volit na Slovensku

Nejvíce Čechů se podle Krpače zapsalo k volbám v Bratislavě, a to 365. "Vysoké počty jsou samozřejmě v Severní Americe v těch místech, kde je silná krajanská komunita," uvedl mluvčí. V New Yorku se zapsalo 259 lidí, v Torontu 167, ve Washingtonu 135. Ze západoevropských metropolí dosáhl počet registrovaných voličů nejvýše v Londýně (306). V Bělehradě se zapsalo 293 a v Bruselu 250 voličů.

Více než sto Čechů se rozhodlo volit v Dublinu, Paříži, Moskvě a Bernu. Proti volbám v roce 2002 podle mluvčího trochu překvapivě vzrostly počty v zemích, které otevřely pracovní trh pro české občany - v Británii a Irsku.

Čeští občané v zahraničí si budou počátkem června vybírat poslance z kandidátek předložených v Jihočeském kraji. Budou hlasovat na některém ze stovky českých vyslanectví a konzulátů. Poprvé mohli tuto možnost využít při volbách v roce 2002. Hlasoval přišlo jen málo lidí. Podle expertů hlavně kvůli velkým vzdálenostem na zastupitelské úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám