Hlavní obsah

Volební trhák ČSSD? Zrušení důchodových fondů, ale...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté by podle Bohuslava Sobotky šli do sněmovních voleb v roce 2014 s návrhem na zrušení soukromých penzijních fondů, tedy druhého pilíře budoucího důchodového systému. Má to ovšem jeden háček, jistí se šéf ČSSD dopředu: zruší je, pokud se nyní podaří odložit začátek jejich fungování na rok 2015.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

V rozhovoru pro Právo Sobotka také uvedl, že tento návrh na odklad do roku 2015 již adresoval předsedovi vlády Petru Nečasovi (ODS).[celá zpráva]

V takovém případě by podle Sobotky výsledek voleb v roce 2014 mohl ovlivnit to, zda se tento systém spustí. "Já také otevřeně říkám, že pokud by došlo k tomu odložení, tak do těch voleb, příštích voleb do Poslanecké sněmovny, by sociální demokraté šli s programem zrušení privátních fondů," řekl ve sněmovně.

Opět tady věšíte občanům bulíky na nos.
Petr nečas, premiér a předseda ODS

Sněmovna se právě zabývá důchodovou reformou a dalšími reformními zákony, které jí vrátil levicí ovládaný Senát. Sociální demokraté s těmito reformami nesouhlasí a jednání zdržují svými projevy. Sobotka prohlásil, že to byla mimo jiné nedohoda mezi vládou a opozicí o důchodové reformě, která tyto obstrukce vyvolala.

Odložení by navíc podle něj pomohlo i ekonomicky, protože by vláda nemusela řešit výpadek peněz z průběžného systému. Navíc obhajoval dosavadní průběžný systém jako udržitelný a argumentoval tím, že naopak některé penzijní fondy byly v minulosti znárodněny.

Nečas odmítá

Premiér Nečas v reakci u sněmovního řečniště nejprve ČSSD vyzval, aby si udělala jasno, zda chce vést diskusi nebo obstrukční debatu. Posléze Sobotkovy argumenty rozebral a zkritizoval. "Opět tady věšíte občanům bulíky na nos," vzkázal premiér šéfovi sociálních demokratů.

Nečas také zdůraznil, že pokud by stát zvýšil výdaje do průběžného důchodového systému z nynějších devíti na 14 procent podílu na hrubém domácím produktu, což je evropský průměr, stálo by to navíc 220 miliard korun. "Kde těch 200 miliard vezmete? Co to tady zase lidem věšíte za bulíky na nos?" obořil se Nečas na svůj stínový protějšek.

Na Sobotkovo vystoupení reagoval také předseda poslanců VV Vít Bárta. Jak řekl, již v únoru zdůrazňoval, že chce jednat i s opozicí o důchodové reformě a opakovaně ji vyzýval k jednání. Prohlásil, že Sobotku v té době zajímalo pouze to, zda se stane nebo nestane předsedou ČSSD. "Zajímaly vás akorát vaše primárky," prohlásil na Sobotkovu adresu.

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) označil za ojedinělé a okrajové hlasy v Evropě, které tvrdí, že důchodový systém vystačí pouze s jedním pilířem. Zárukou dlouhodobé stability systému penzí jsou podle něj tři pilíře. Připustil sice, že transformační náklady na spuštění nového systému trvají dlouhou dobu, ale poté skončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám