Hlavní obsah

Volební prohry zvedly v ODS vlnu nevole

• Aktualizováno
Právo, Jan Martinek

Vedení ODS plánuje uklidnit nervozitu mezi členy kvůli drtivým porážkám v prezidentských a krajských volbách. Na příští týden je naplánováno setkání grémia strany se všemi komunálními lídry, primátory a starosty. Dále jsou v plánu výjezdy členů špiček ODS do regionů, kde by měli debatovat s členskou základnou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, místopředseda Pavel Blažek a šéf strany Petr Nečas

Článek

Právu to potvrdila místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. „Bylo to plánováno už dlouhodobě,“ řekla.

Členská základna ODS je čím dál nervóznější: ačkoliv od minulého roku ODS přibylo asi osm set členů (na 25 500), mnozí regionální lídři cítí z řadových straníků skepsi kvůli volebním nezdarům. A blíží se 31. březen, datum, do kdy se musí zaplatit členské příspěvky. To se ukáže, kolik členů případně zmizí.

Řadoví členové už nevědí, co mají od vedení čekat, vždyť řadu kroků, které nyní prosazujeme, vlastně nevymyslela ODS, ale TOP 09.
Bohumil Zoufalík

Roztrpčeny jsou nyní některé pražské oblasti. „Na naši poslední oblastní radu přišla velká část členské základny, ne jen členové rady. Osmdesát procent z nich má pocit, že vedení strany nám nepomůže, že si musíme pomoct sami,“ popsal atmosféru místostarosta Prahy 10 a člen místní ODS Bohumil Zoufalík.

„Řadoví členové už nevědí, co mají od vedení čekat, vždyť řadu kroků, které nyní prosazujeme, vlastně nevymyslela ODS, ale TOP 09. Na jedné straně je tu znát obrovská bezradnost, na straně druhé vidím, že situace začíná lidi tmelit. Musíme do toho jít naplno,“ dodal.

Podle něj „strana jde od porážky k porážce a vedení tomu jen nečinně přihlíží“. A co Zoufalíkovi vadí? „Na kongresu se zase poplácáme po zádech a budeme dál směřovat k tomu, že za chvíli už nebudeme nikoho zajímat. Jenže výměna předsedy, jak si někteří myslí, nepomůže. Je třeba si říct, že děláme něco špatně, pojďme to dělat jinak,“ míní místostarosta.

Jeho slova potvrzují i jeho mimopražští spolustraníci. „Nervozita v členské základně stoupá. Lidé chtějí slyšet jasné kroky. Je třeba objet regiony a vyslechnout si kritické hlasy,“ řekl Právu například člen výkonné rady a plzeňský zastupitel Jiří Šneberger.

Nervozita z opakovaných proher

A podobně mluví i mladoboleslavský primátor a neúspěšný lídr středočeské ODS do krajských voleb Raduan Nwelati. „Naši členové jsou oprávněně nervózní z opakovaných volebních proher,“ řekl Právu. Rozhodnutí výkonné rady radit se se starosty vítá. „ODS se musí vrátit k transparentní politice. Nelze vycházet jen z toho, že vedení něco připraví a členská základna to odsouhlasí,“ míní Nwelati.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Raduan Nwelati (ODS)

Ten chce navrhnout změnu stanov, která by zvýhodnila ta místní sdružení a oblasti, za kterými jsou vidět hmatatelné úspěchy ve volbách. Dosud se počet delegátů do oblastních a regionálních sněmů odvozuje pouze od počtu členů, podle Nwelatiho by ale měli být odměněni ti úspěšní.

Více aktivovat řadové členy by chtěl i olomoucký primátor za ODS Martin Novotný. „Něco se musí stát. Momentálně je to tak, že kde se děje něco podstatného, tam hlas ODS schází. A to se na kongresu nevyřeší,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám