Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, Úsvit by se do Sněmovny nedostal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by se volby do PSP ČR konaly nyní, do Sněmovny by se dostalo šest stran. Podle volebního modelu ppm factum by zvítězilo hnutí ANO s 22,3 procenta. Druhá ČSSD by měla 20,5 procenta. Úsvit přímé demokracie by se do Sněmovny nedostal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v prosinci

Článek

Třetí místo by obsadila KSČM se ziskem 16,1 procenta, TOP 09 se Starosty by aktuálně získala 9,8 procenta, ODS sedm procent a KDU-ČSL 6,4 procenta. Hnutí Úsvit, které má nyní ve Sněmovně 14 mandátů, by získalo 4,8 procenta a do dolní komory by se neprobojovalo.

„Výsledky těchto stran se příliš neliší nebo jsou téměř shodné s tím, jak dopadly loňské sněmovní volby, rozdíl je pouze u ANO, které od té doby posílilo, naopak mírné oslabení vykazuje TOP 09,” konstatovala agentura.

Při přepočtu na mandáty by poslanci za ANO obsadili 58 křesel, sociální demokracie by měla o čtyři mandáty méně, KDU-ČSL by připadlo 14 poslanců. Koalice by tak ve Sněmovně měla ústavní většinu 126 hlasů, nyní má 111.

Občanští demokraté by měli k dispozici 12 křesel a komunisté 41.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám