Hlavní obsah

Volba vyvolala roztržku mezi ODS a zelenými

Právo, ada, gö, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Páteční prezidentská volba skončila ostrým konfliktem mezi největší a nejmenší koaliční stranou. ODS rozezlilo, že zelení tvrdě se sociálními demokraty prosazovali veřejnou volbu a zvláště pak výpady jejího předsedy Martina Bursíka vůči kandidátu ODS Václavu Klausovi. Když Bursík za řečnickým pultem tepal současného prezidenta, tak ten si v jednu chvíli zaťukal na čelo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek s místopředsedou vlády a šéfem Strany zelených Martinem Bursíkem při prezidentské volbě.

Článek

Nejvíce ODS zřejmě pobouřilo, že zelení hovořili o zákulisních handlech ODS.

Reakci se neubránil ani premiér Mirek Topolánek, který podle svědků ve chvíli, kdy Bursík hovořil o své cestě na klimatickou konferenci, procedil mezi zuby: ty už nikam nepojedeš.

Na schůzích Sněmovny spolu většinou Topolánek s Bursíkem dokonce i vtipkují, v sobotu se na sebe téměř nepodívali.

Na schůzích Sněmovny spolu většinou Topolánek s Bursíkem dokonce i vtipkují, v sobotu se na sebe téměř nepodívali.

Podobně prý reagoval také ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS), který Bursíkovo vystoupení okomentoval slovy, že to je konec.

:. Premiér Mirek Topolánek hlasuje v prvním kole volby pro Václava Klause. FOTO/Právo Milan Malíček

„Moc si neumím představit, že by tento člověk mohl zůstat ve vládě a já bych ho měl podporovat,“ reagoval pro Právo na Bursíkovu adresu šéf sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím (ODS). Podle něj bylo vystoupení vicepremiéra nepředstavitelným souborem lží a napadání koaličního partnera. „Když jsem slyšel místopředsedu vlády, které já jsem koaličním poslancem, tak si říkám, že nic strašnějšího jsem neslyšel,“ poznamenal.

Také ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) Právu řekl, že Bursíkovo vystoupení bylo nefér. „Je zajímavé, jak takovéto projevy jsou málo mířeny na podporu vlastního kandidáta, ale naopak proti protikandidátovi. To je možná charakteristické,“ řekl Julínek.

Obdobně se vyjádřil i předseda sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS), podle kterého si mohl šéf zelených některá slova na adresu ODS odpustit.

Bursík: Nastal čas pro změnu

Bursíka kritika ODS příliš z míry nevyvedla. „Máme společnou koalici, ale nemáme společného kandidáta na prezidenta. Že jsem ministrem, je věcí premiéra, nikoliv poslanců,“ řekl Právu.

„Nastal čas pro změnu,“ prohlásil Bursík ve svém projevu. Tradičně si vychutnal prezidentovy názory na globální oteplování, které označil za extrémní a bizarní. „Potřebujeme evropského a světového prezidenta a tím je Jan Švejnar,“ dodal Bursík.

Zopakoval, že jejich podpora veřejné volbě je reakcí na zákulisní dohody. „Sedíme před veřejností pocákáni zákulisními handly, špatně utajenými schůzkami lobbistů a intrikami,“ uvedl šéf zelených v narážce na setkání prezidentova kancléře Jiřího Weigla s Miroslavem Šloufem, spolupracovníkem Miloše Zemana.

Proti Klausovi ostře mluvila i šéfka poslanců zelených Kateřina Jacques. „Nemyslím, že ten údiv ze strany ODS je na místě, oni jenom nepředpokládali, že najdeme kandidáta skutečně silného a postavíme Václavu Klausovi relevantní konkurenci. To je zaskočilo, ale taková už je demokracie,“ reagovala na výhrady ODS.

Reklama

Související články

Klaus i Švejnar jdou do třetího kola

Václav Klaus i Jan Švejnar mají za sebou dvě kola veřejné prezidentské volby. Blíže ke zvolení je zatím současná hlava státu. Ve druhém kole neoficiálně získal...

Výběr článků

Načítám