Hlavní obsah

Volba bude těsná, rozhodnou váhající

Právo, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Bitva o Hrad podle všeho dopadne velmi těsně. Tábory již rozhodnutých stoupenců Miloše Zemana či Karla Schwarzenberga jsou do značné míry určeny, a tak se oba kandidáti snaží získat zbývající nerozhodnuté voliče, kteří zatím někdy až hysterické rétorice odolávají.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman

Článek

Ubylo urážek, vášně vychladly a podpora mezi váhajícími voliči se opět začala přelévat. I včerejší debaty byly o poznání smířlivější, neboť vyostřená negativní kampaň nerozhodnuté voliče odrazuje. A těch po středečních diskusích, z nichž nevzešel jasný vítěz, zřejmě opět přibylo.

Zatímco Schwarzenberg musel tento týden vysvětlovat svá slova o prezidentu Benešovi a válečných zločincích v Haagu, Zeman se omlouval za nepravdivý výrok svého týmu o tom, že na hradě, na němž pobývá Schwarzenbergova manželka, stále visí obraz s hajlujícími esesáky a hákovými kříži.

Mírnější rétorika byla včera také patrná v debatě mezi Zemanem a Schwarzenbergem na Radiožurnálu. Oba kandidáti poté měli na programu duel v televizi Nova a sérii debat před páteční a sobotní volbou ve čtvrtek ukončí v České televizi.

Politologové: Šlápli na brzdu

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové kampaň vždy bude tvrdá i emotivní, ocenila ale zklidnění vášní. „Hysterie otevřeného nepřátelství a pocit, že se osudově rozhoduje, se trochu zmírnily, a to je dobře,“ řekla Právu.

Podle ní o vítězi nakonec mohou rozhodnout poslední televizní duely, které by mohly motivovat voliče. „Třeba jedna strana má připravenou bombu a podraz v posledním momentě, ale i to se občas vymstí. Ale nyní si úplně nemyslím, že jsou šance obou vyrovnané,“ dodala.

Pokud se zmobilizují mladí voliči a přijdou v pátek a v sobotu k urnám, pomohou Schwarzenbergovi
konzultant František Vrábel

Politolog Jan Bureš se naopak domnívá, že souboj bude těsný. Podle něj je logické, že se rétorika v závěrečné fázi kampaně zmírnila, protože občané nemají rádi negativní kampaně.

„Zeman si uvědomil, že přestřelil a že se dopustil několika tvrdých faulů, když mluvil o zdegenerovaném šlechtici, Sudeťákovi nebo útočil na Schwarzenbergovu manželku. A cítí, že pokračování v takové rétorice by ho mohlo nakonec poškodit. To radikální, co chtěl říci, už řekl,“ uvedl Bureš.

Na to upozornil i konzultant společnosti Semantic Visions František Vrábel. Podle něj obzvlášť na internetu je vidět „velký vliv extrémně negativní kampaně Zemana, která naklání emoční náboj v neprospěch Schwarzenberga“.

"Pokud se zmobilizují mladí voliči a přijdou v pátek a v sobotu k urnám, pomohou Schwarzenbergovi," dodal.

Mírnější výrazy použil ve středu Zeman v Radiožurnálu, když mluvil o Benešových dekretech.

Moderátorovi řekl, že téma už dostatečně probrali. „Já bych navrhoval, protože každý dospělý občan jistě četl výrok pana Schwarzenberga a udělá si obraz sám, a já už ho proto nechci trápit,“ řekl Zeman. Ten by si v nadsázce mohl říci, že má splněno, neboť vyostřený souboj o dekrety mu podle všeho přitáhl další voliče.

Na dotaz, zda platí jeho slova z 90. let, když odsun Němců přirovnal k stalinským přesunům, Zeman uvedl: „Srovnával jsem divoký odsun se stalinskými migračními praktikami a na tom trvám nadále.“

Schwarzenberg zopakoval, že si stojí za svými slovy, že za tehdejší odsun Němců se musíme stydět. Ale o restitucích a omluvě nemůže být řeč. „Vracet majetek je nemožné, protože bychom porušili současná práva. A je také nesmysl se někde v zahraničí omlouvat, protože jsme odsunuli vlastní občany,“ uvedl Schwarzenberg.

Zeman se vyjadřoval i k předvolebnímu heslu, že stopne Nečasovu vládu. Přiznal, že prezident nemá pravomoci, jak kabinet odvolat, ale také poznamenal, že jí může znepříjemnit život.

„Kdyby to byl levicový prezident, a já se tím vůbec neskrývám, tak vláda Petra Nečase to bude mít s levicovým prezidentem o něco obtížnější, než jestliže v čele prezidentského úřadu bude předseda jedné z vládních stran,“ řekl Zeman.

Dodal, že by vládě posílal jemná poselství. „Typu: pane premiére, váš ministr zemědělství nerozezná žito od pšenice, váš ministr průmyslu je původní profesí anesteziolog, takže může po něm přijít pouze patolog,“ uvedl.

Schwarzenberg na to kontroval: „Doufám, že prezident nebude ani levicový, ani pravicový, nýbrž bude podle ústavy sloužit celému lidu.“

V debatě na Nově Schwarzenberg opět upozornil na spojenectví Zemana s Václavem Klausem. „Politika vyžaduje jisté divadlo před voliči, což zdatně předváděli,“ řekl o opoziční smlouvě.

Zeman zase varoval, že Schwarzenberg na Hradě by znamenal vzestup Miroslava Kalouska. „Zřejmě by se stal prvním místopředsedou vlády a přinejmenším vlivným poradcem prezidenta, třeba při vybírání členů bankovní rady,“ uvedl.

Oba kandidáti by uvítali zrušení amnestie, o němž bude jednat Ústavní soud. Na dotaz, zda by Schwarzenberg – na rozdíl od Václava Havla – jel do Číny a vzal by i delegaci podnikatelů, odpověděl: „Samozřejmě. Nebudiž o tom pochyby.“ V anketě diváků vyhrál Zeman s 50 procenty proti 46 procentům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám