Hlavní obsah

Vojtěch: Těhotné při očkování prioritu nedostanou

Právo, sts

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zda gravidní žena dostane vakcínu proti covidu, přijde-li do očkovacího centra, zůstává na rozhodnutí očkujícího lékaře. Takto se v pátek na tiskové konferenci vyjádřil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Těhotenství není kontraindikací k očkování proti covidu-19. Zatím to necháme na vyhodnocení konkrétního lékaře. Tématu se budeme věnovat ještě příští týden. Ale za mě, nebudeme těhotné prioritizovat, tedy posouvat do skupiny s předností k očkování,“ re­agoval na dotaz Vojtěch s tím, že se Česko nevydá cestou jako Británie, Izrael či Slovensko.

Jak už Právo informovalo, samo ministerstvo zdravotnictví přitom upozorňuje na zvýšení rizika těžšího průběhu nemoci u gravidních žen.

Těhotné se k očkování zaregistrují, ale vakcínu dostanou jen některé

Koronavirus

„Těhotné ženy mají proti netěhotným ženám stejného věku zvýšené riziko závažného průběhu onemocnění covid-19. Covid-19 může zvyšovat riziko předčasného porodu,“ citovala Právu mluvčí MZ Jana Schillerová zprávu České vakcinologické společnosti.

Žádný škodlivý vliv na těhotenství

Kamenem úrazu je, že těhotné ani kojící matky nebyly zařazeny do prvotních klinických studií vlivu očkování anticovidovou vakcínou a současné studie teprve dobíhají.

Jak vakcinologové uvádějí, důvody k obavám z očkování nejsou: „Vakcíny neobsahují živý virus, mRNA nevstupuje do jádra buňky a je rychle degradována. Animální studie vývojové a reprodukční toxikologie neprokázaly žádný škodlivý vliv na těhotenství. U žen, které otěhotněly v průběhu klinických studií, se neobjevily žádné bezpečnostní signály. Pro kojící ženy platí podobná fakta jako pro ženy gravidní.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám