Hlavní obsah

Vojenští zpravodajci upozorňují na Novou hedvábnou stezku i ambice Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cizí tajné služby se v České republice pokoušely vedle získávání informací ovlivňovat politické a ekonomické struktury České republiky. Uvádí to výroční zpráva Vojenského zpravodajství za rok 2017. Jako o možném zdroji obav zpráva hovoří například o čínském projektu Nové hedvábné stezky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun

Článek

Zpráva zmiňuje mocenské ambice Číny, její záměr posílit pozici strany a doktríny prezidenta Si Ťin-pchinga a záměr vybudovat do roku 2050 „moderní armádu světové úrovně”.

„Úspěšný průběh reforem v ozbrojených silách tak na jedné straně napomůže naplňování mocenských ambicí a prosazování zájmů Číny v regionálním a globálním měřítku, na straně druhé zvýší napětí v regionu z důvodu rostoucí nerovnováhy vojenských kapacit ve srovnání Číny s dalšími zeměmi této oblasti,” varují zpravodajci.

Materiál výslovně zmiňuje čínský projekt Pásu a cesty (tzv. Nová hedvábná stezka), který prezident Miloš Zeman označil za „nejvíce fascinující projekt v novodobých dějinách”. [celá zpráva]

Zpravodajci o něm hovoří jako o globálním nástroji možné jednostranné čínské expanze a zdroji „rostoucích obav představitelů zemí EU”.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v reakci uvedl, že sebevědomý a silný demokratický stát nemusí podléhat obavám. „Zájmem ČR je co nejširší ekonomická spolupráce. V tomto směru nesmíme zaostat za našimi partnery v EU, kteří právě s Čínou velmi úzce spolupracují v ekonomické oblasti,” tvrdí.

Rizika návratu radikálů IS

Zpráva se věnuje rovněž terorismu. „Hrozba spojená s očekávaným návratem zahraničních bojovníků zpět do Evropy po územních ztrátách hnutí Islámského státu v Iráku a Sýrii se výrazně neprojevila. Představuje však i nadále možné nebezpečí ve střednědobém i dlouhodobém horizontu,“ uvedli zpravodajci, podle nichž v této souvislosti „nabývají na významu“ také zradikalizované ženy a děti navrátivších se zahraničních bojovníků.

V ČR loni zpravodajci nezaznamenali hrozbu terorismu.

Hrozby v kyberprostoru 

Podle Vojenského zpravodajství některé vojensky významné státy využívají své kybernetické kapacity zejména v rámci kybernetických špionážních operací, kampaní a útoků. Varují rovněž před informačním chaosem.

„Jejich typickým zaměřením byly prvky kritické informační infrastruktury, infrastruktury významných vládních institucí, bezpečnostních subjektů a soukromých společností,” uvedli zpravodajci.

Kybernetická špionáž podle nich loni zaznamenala opětovně rostoucí tendenci, více využívány byly sofistikovanější formy kybernetické špionáže proti různým vládním, vojenským, veřejným i privátním cílům včetně klíčových částí kritické informační infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám