Hlavní obsah

Vojáci z Kuvajtu se vracejí domů oklikou přes Těchonín

Novinky, Zdeněk Seiner
ÚSTECHOORLICKO

Z pražského letiště byla většina vojáků protichemické jednotky, kteří se vrátili z Kuvajtu, převezena přímo do uzavřeného armádního Centra biologické ochrany v Těchoníně na Ústeckoorlicku.

Foto: PČR Pardubického kraje
Článek

"Bylo k nám převezeno celkem 79 vojáků, tedy všichni, kteří se v pondělí vrátili z Kuvajtu z mise Trvalá svoboda, kromě tří zraněných. Ti zůstali ve střešovické nemocnici," potvrdil Právu velitel těchonínského speciálního centra plk. MUDr Jiří Navrátil.

"Je to současná praxe, pokud se vojáci vracejí z epidemiologicky exotičtějších oblastí, věnovat jim zvýšenou pozornost. Ale nejsou u nás v žádné karanténě, pohlížíme na ně jako na zdravé vojáky. Pro nás to nejsou případy s podezřením na SARS nebo jiné závažné onemocnění, není třeba je tu držet sedm nebo čtrnáct dní v izolaci," vysvětlil Navrátil.

Vlastně standardní prohlídka

"Když se vraceli vojáci z Perského zálivu, vyskytly se případy stížností, že se jim nedostatečně věnujeme, od té doby proto zajišťujeme komplexní mikrobiologická vyšetření. V minulosti měli vojáci vracející se z misí, povinnost dostavit se do týdne na kontrolní vyšetření do spádových vojenských nemocnic a ne vždy to plnilo účel. Tady máme možnost kontrolovat jejich celkový fyzický stav a srovnat jej s testy před odjezdem. Je to vlastně standardní prohlídka zdravého člověka. Výhodou je, že jsou zde ubytováni, všechny vzorky porovnává jediná laboratoř s perfektním vybavením a je to všechno vyřízeno během dne," dodal Navrátil.

Pokud nenastanou neočekávané komplikace, mohli by se už ve středu vojáci vracet do svých domovů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám