Hlavní obsah

Vody v řekách ubývá, vyšší průtoky jsou jen na velkých tocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeká nás tropický víkend a vodáci si už připravují pádla. Hladiny řek ale po vydatných deštích v uplynulém týdnu začaly klesat a příjemnější průtoky zůstaly už jen na velkých tocích.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce vody má Lužnice, uvedl Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Vltava je na horním toku splavná jen s registrací u Národního parku, pod Vyšším Brodem je sice malý, ale dostačující průtok kolem sedmi kubíků. Otava je už splavná jen ze Sušice, horní tok zůstal bez vody.

Sázava sjízdná od Ledče

Ohře také klesla, ale řeka je stále dobře sjízdná i v kamenitějších místech. Lužnice má vody nejvíce, Bechyní protéká více než 30 kubíků, což je velmi dobrá voda pro peřeje pod Harachovkou. Sázava je sjízdná od Ledče, úsek pod Týncem je ještě dobře průjezdný i přes malé vodní elektrárny a opravu jezu Lesní, které vodákům nesvědčí. Berounka, kterou prošlo vody nejvíce, je stále vodnatá.

„Více než 30 kubíků v Berouně je krásná letní voda," podotkl Jančar. Z menších toků je splavná Radbuza a Úhlava na dolním toku. Na severu má hodně vody spojená Orlice, sjízdné jsou i dolní toky Tiché a Divoké Orlice. Stabilně je splavná Ploučnice a na severu pak ještě střední Labe a Jizera z Malé Skály. Tam ale pršelo nejméně, stavy se proto blíží spíše k těm minimálním.

Morava splavná jen s obtížemi

Na Moravě je situace podobná. Řeka Morava je splavná od Hanušovic, ale klesá, a o víkendu tak může být sjízdná jen s obtížemi. Jihlava, která byla splavná i na horním toku, už opadla. Vodáci ale mohou využít nedělní vypouštění z nádrže Mohelno.

„Na krásném úseku k Ivančicům se určitě v neděli sejde mnoho vodáků a řeka je to skutečně pro všechny," uvedl Jančar. Ostatní moravské řeky s výjimkou Bečvy také opadly, sjízdné zůstaly jen dolní toky Opavy, Odry nebo Dyje. Na Bečvě se zatím drží voda od soutoku a řeka se sjet dá, také tam ale průtok klesá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám