Hlavní obsah

Vodáci se vydali ve velkém na Jizeru, řeka už byla klidná

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaplněné kempy, prázdné půjčovny raftů a kanoí a řeka plná vodáků. Tak by se dala popsat situace na Jizeře o tomto víkendu. Úsek vodní cesty od Železného Brodu do Svijan na Turnovsku obléhají vodáci ve velkém.

BEZ KOMENTÁŘE: Vodáci sjíždějí řeku Jizeru na TurnovskuVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Máme plno. Podobně jako předminulý víkend. Jen v hotových jídlech jsme v sobotu vydali přes osm set obědů. Celkově během jednoho dne to bylo přes čtrnáct set jídel. Podobně jako předminulý víkend. Lidi blázní, ale nedivíme se jim,“ uvedli provozovatelé restaurace a kempu Zrcadlová koza u Turnova.

Vodák, který se topil ve Veličce, v nemocnici zemřel. Po smrti je i další muž z kanoe na Bečvě

Krimi

Lidé se vydali na Jizeru jen týden po smrtelných zraněních vodáků ve Vsetínské Bečvě a u Velké nad Veličkou, které si v Česku vybrala voda při přívalových deštích. „Sledovali jsme, jak vypadá stav vody na Jizeře. Oproti minulému týdnu, kdy u kempu Zrcadlová koza dosahovala výšky břehu, je na normálním stavu. Místy jsme museli lodě přetahovat, jak je málo vody,“ uvedl Martin Heiplík z Liberce.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vodáci v kempu Zrcadlová koza

Na vodu vyrazil spolu se svými dětmi a dalšími tatínky. „Jezdíme každoročně v podobném termínu. Ano, maminky měly obavy, ale děti jim potvrdily, že je voda klidná,“ pousmál se další z tatínků Kevin Fenton z Prahy.

Bezpečně sjízdný byl i jez u Malé Skály. „Byl jediný, který jsme mohli během dne projet. Tak jsme si to nenechali ujít. Děti se bavily. Voda teče dobře. Místy peřejky, místy olej. Klasická rodinná voda,“ ubezpečil Tibor Takács z Vilémovic na Blanensku.

Před týdnem to nebylo rozumné

Stav vody se dostal do úrovně před dvěma týdny, kdy na Jizeru zavítalo podle provozovatelů kempů obdobné množství lidí. „Ale bohužel přijeli i před týdnem, kdy tady řádily přívalové deště. A vydali se i na vodu, byť jsme jim říkali, že je to nebezpečné. Někteří nemají rozum,“ pokrčila rameny provozní z jednoho z kempů na Jizeře.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jizera je vhodná pro rodinnou plavbu. Peřeje jsou jen místy a řeka není příliš prudká.

Od nedělní plavby směrem do Svijan vodáky neodradila ani větší dešťová přeháňka, která se prohnala Turnovskem v sobotu večer. „Naštěstí nás nechytla na vodě. To by dětem zážitek trošku pokazilo,“ dodal Vladimír Stojar ze Zlína.

Foto: Aleš Fuksa, Právo
Foto: Aleš Fuksa, Právo
Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vodáci na klidné Jizeře

Reklama

Související články

Na Českobudějovicku utonul vodák

Tělo staršího vodáka nalezli v pátek ráno policisté poblíž Boršova na Českobudějovicku. Muž se utopil při splouvání Vltavy a byl pohřešovaný od čtvrtečního...

Výběr článků

Načítám