Hlavní obsah

Voda z tajícího sněhu by naplnila čtyři Orlické přehrady

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové a vodohospodáři jednou týdně měří sněhové zásoby v ČR. A v tomto týdnu tvoří asi tři miliardy krychlových metrů. „To představuje v průměru 38,6 litru vody na čtvereční metr a znamená to, že voda z roztálého sněhu by zaplavila více než čtyři Orlické přehrady,“ řekla Právu v pátek Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Honsová dodala, že počasí příštích dní tání sněhu zpomalí, protože se ochladí. O víkendu a celý příští týden budou noční teploty, zvláště na horách, klesat pod bod mrazu a v nížinách se budou pohybovat od 1 do –3 stupňů. Odpolední teploty vystoupí na víkendové 3 až 8 stupňů.

Od pondělí do pátku příštího týdne ale odpoledne bude 2 až 6 stupňů a na horách dokonce připadne pár centimetrů sněhu. Noční teploty klesnou až na –6 stupňů.

„Tento ráz počasí znamená, že tání sněhu se podstatně zpomalí a neměly by hrozit rozsáhlé záplavy. Samozřejmě zvednutí místních toků nelze vyloučit,“ uzavřela Honsová.

Průměrná únorová teplota vzduchu na území ČR byla –5,3 stupně. „To je o 4,2 stupně pod dlouhodobým normálem let 1961 až 1990 a o 4,4 stupně méně než za období let 1981 až 2010,“ řekl Právu v pátek Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu.

Dodal, že vůči uvedeným referenčním letům spadlo jen 73 procent srážek, a to i přes to, že na horách bylo sněhu mnohem více než v jiných letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám