Hlavní obsah

Voda vyplavila šumavský kemp, vodáci nesmějí splouvat Teplou Vltavu

České Budějovice
Aktualizováno

Vodáci nesmějí kvůli silným dešťům splouvat Teplou Vltavu na Šumavě. U Soumarského Mostu na Prachaticku stoupla hladina řeky o 150 centimetrů na dva metry. Voda se tam rozlila do okolí Vltavy a hasiči museli ve středu ráno evakuovat nedaleký kemp u Lenory.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Ve středu ráno museli jihočeští hasiči na Prachaticku evakuovat kemp u Lenory

Článek

Voda zaplavila kemp i příjezdové cesty. „Na místo vyjeli profesionální hasiči z Prachatic a dobrovolní hasiči z Volar a Lenory. V kempu zůstalo několik rodin a stála voda na příjezdových cestách. Vzali jsme čluny a postupně jsme je odváželi. Informována byla starostka obce Lenora, která jim poskytla ubytování v místní základní škole,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Evakuováno bylo osm lidí, nikdo nebyl při evakuaci zraněn.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Ve středu ráno museli jihočeští hasiči na Prachaticku evakuovat kemp u Lenory

Správa Národního parku Šumava vydala zákaz splouvání Teplé Vltavy. Podle mluvčího šumavského parku Jana Dvořáka řeka v tomto místě dosáhla ve středu ráno téměř dvou metrů.

„Platí povodňový stav. Pro vodáky je taková hladina nebezpečná, proto jsme zakázali splouvání. Hladina Vltavy už kulminovala, protože v tuto chvíli jde dolů, ale pochopitelně celý dnešek, zítřek a pravděpodobně i pátek bude ta hladina natolik vysoká, že bude splouvání stále zakázáno. Uvidíme, jaký bude vývoj počasí. Když to bude ustávat, tak vodáci budou moci na Teplou Vltavu pravděpodobně v sobotu,“ řekl Právu Dvořák.

V noci na středu se hladiny řek na jihozápadě Čech dostaly na druhý a místy i třetí stupeň, pak voda začala opadat. Na třetí stupeň se dostala Otava v Rejštejně na Klatovsku, na druhý Otava v Sušici na Klatovsku a Teplá Vltava v Lenoře. [celá zpráva] Ve středu ráno platil první povodňový stupeň v Rejštejně a v Sušici a také na Teplé Vltavě v Lenoře.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Ve středu ráno museli jihočeští hasiči na Prachaticku evakuovat kemp u Lenory

Zvýšení hladiny řek způsobila silná bouřka, která zasáhla oblast Šumavy především v první polovině úterní noci. „Například v Bučině u Kvildy spadlo za hodinu 60 milimetrů vody,“ řekl hydrolog Tomáš Vlasák.

Meteorologové varovali před stoupáním hladin toků. Aktuální výstraha platí pro Jihočeský kraj do středečních 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám