Hlavní obsah

Voda stoupajícího Labe rozdělila Ústí, se Střekovem je spojení jen po železnici

– Ústí nad Labem

Oba silniční mosty v Ústí nad Labem byly v noci uzavřeny, na střekovský břeh města se lze dostat jen po železnici. Mimořádné vlaky tam jezdí od brzkého rána. Město vyzvalo k další evakuaci. Hladina Labe má v Ústí ve středu dosáhnout 11,3 metru, ráno překročila devět metrů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Spojení na Střekov obstarává jen vlak.

Článek

O další evakuaci, která se má uskutečnit dopoledne, informují občany městští strážníci a městský rozhlas. Opustit domovy mají někteří lidé na Střekově, Brné, Církvicích, Neštěmicích a také v centru města v okolí hlavního nádraží a v dalších částech města.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průtoku Labe Ústím nad Labem

Už v pondělí bylo evakuováno 1700 lidí, v úterý má přibýt dalších 300. „Evakuace je povinná a je třeba ji uskutečnit do 11 hod. Do připravených evakuačních středisek odvezou občany autobusy MHD. Informace o tom dostanou občané na místě a objeví se také na webu města a na informačních linkách,“ uvedl mluvčí města Karel Rouč.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Hlavní nádraží v Ústí nad Labem

Železničáři uzavřeli také vchod do hlavního nádraží. Kolem půl osmé byl uzavřen i podchod pod nástupišti, protože už do něho začala proudit voda. Odbavování cestujících se zřejmě kompletně přesune na nádraží Západ, odkud už jezdí speciální vlaky na Střekov a do odříznutého Vaňova.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Nábřežní ulice v Ústí nad Labem je pod vodu.

 Evakuace v Děčíně

V noci byly evakuovány další objekty i v Děčíně. „Evakuovat se museli obyvatelé Podmokelské ulice v části od křižovatky Čs. Mládeže po křižovatku s Bezručovou ulicí,“ uvedla mluvčí města Markéta Lakomá. Městská policie později vyhlásila evakuaci na Labském nábřeží, v Jakubech a v domech za viaduktem u mototechny. Dosud bylo celkem v Děčíně evakuováno 1000 až 1200 lidí. „Obyvatele jsme upozorňovali na to, že délka evakuace bude asi osm dní,“ řekla Lakomá.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zatopená křižovatka pod Mariánskou skálou v Ústí nad Labem

Neprůjezdné v Děčíně už je Labské nábřeží, sjezd z Tyršova mostu na Jalůvčí, ve čtvrti Loubí chybělo ráno k zalití silnice asi 30 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám