Hlavní obsah

Vnitro vyřadilo 11 uchazečů o post prezidenta, nesplnili podmínky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo vnitra vyřadilo 11 méně známých uchazečů o prezidentskou kandidaturu. Některé sice vyzvalo, aby odstranili chyby, kvůli nimž nesplňují zákonem dané podmínky, ale zároveň všem napsalo, že nedostatky již odstranit nelze. Kandidáti musí být nominováni 20 poslanci, 10 senátory nebo musí mít k dispozici petici s podpisy 50 000 občanů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Článek

Uchazeči o prezidentský post vesměs nedodali podpisy zákonodárců ani petici od občanů. Někteří kandidáti se chtěli do voleb zapojit na základě petice, kterou jim podepsalo několik jednotlivců, případně jeden poslanec. Jeden z uchazečů svou přihlášku navíc podal pozdě.

Ministerstvo jim sdělilo, že nedodrželi zákon a jejich kandidatura proto není možná, byť zákonná lhůta pro odstranění nesrovnalostí je až 23. listopadu.

Vyřazení uchazeči
Petr Blaha
Daniel Felkel
Oldřich Fiala
Roman Hladík
Terezie Holovská
Libor Hrančík
David Chadim
Anna Kašná
Martin Ludačka
Karel Světnička
Josef Toman
zdroj: Ministerstvo vnitra

„Zákonná podmínka pro podání kandidátní listiny tak nebyla ve Vašem případě splněna a tento nedostatek již nelze zhojit ve lhůtě pro odstranění vad ani na základě této výzvy,” napsal neúspěšným uchazečům šéf odboru veřejné správy Václav Henych.

Ve hře je devět uchazečů

V boji o Pražský hrad tak zbývá devět kandidátů. Občanskými kandidáty s deklarovanými nejméně 50 tisíci podpisy jsou současný prezident Miloš Zeman, textař a podnikatel Michal Horáček a vědec Jiří Drahoš.

Senátorskou podporu si měli podle neoficiálních informací zajistit lékař Marek Hilšer, bývalý diplomat Pavel Fischer i expremiér Mirek Topolánek. Podpisy 20 poslanců sesbírali bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám