Hlavní obsah

Vnitro si došlápne na Armény, zneužívají azyl

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra pod vedením Jana Hamáčka (ČSSD) si došlápne na azylanty z Arménie, s jejichž žádostmi o mezinárodní ochranu se v posledních letech roztrhl pytel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Podle resortu jde o jasnou snahu zneužívat český azylový systém s cílem legalizovat v tuzemsku nebo v EU pobyt. Vnitro se proto rozhodlo od 1. listopadu Arménii zařadit na seznam bezpečných zemí, v nichž nejsou systematicky porušována lidská práva.

Mezi Arménií a Ázerbájdžánem opět propukly boje, klid vydržel den

Evropa

„Je jasný trend ve zvyšujícím se počtu podaných žádostí ve věci mezinárodní ochrany občany Arménie,“ uvedlo vnitro. Zatímco v roce 2016 o ochranu požádalo 60 lidí a u sedmi z nich bylo řízení zastaveno, loni to bylo 372 Arménů a z nich 363 úředníci odmítli.

„Z uvedených čísel je zřejmé, že značný podíl azylových řízení končí rozhodnutím o zastavení řízení, z čehož je možné učinit závěr, že poměrně velký počet azylových žádostí byl podán s cílem legalizovat pobyt na území České republiky nebo nedovoleně odejít do jiného členského státu EU, tj. řízení ve věci mezinárodní ochrany bylo zneužito,“ uvedl resort.

Žádosti podané Armény
RokPočetZastavená řízení
2016607
201712859
201811775
2019372363
Zdroj: MV ČR

Cizinci už mohou na úřady i pracovat

Ekonomika

Na seznam kvůli brexitu i Británie

Vnitro proto předkládá ke schválení vládě návrh vyhlášky, kterou se provádí zákon o azylu a zákon o dočasné ochraně cizinců. Arméni přitom loni podali nejvíc žádostí ze všech. Druhou nejpočetnější skupinou byli Ukrajinci (311 žadatelů), následováni Gruzínci (224), Vietnamci (143), Kazachstánci (109) či Rusy (90).

Syřanů bylo čtyřicet. V roce 2018 bylo nejvíc žádostí podáno naopak Ukrajinci (415), Arméni byli až na 4. místě (117).

Loni české úřady z 2131 žádostí udělily azyl v 61 případech a v 86 případech doplňkovou ochranu.

Stát vysoudil na uprchlém utečenci 795 korun

Krimi

Za bezpečnou zemi se považují státy, kde se obecně uplatňuje právo, funguje demokratický systém, obecně nedochází k pronásledování, mučení nebo nelidskému zacházení či svévolnému násilí v případě války.

Ačkoli podle vnitra Arménie vykazuje některé nedostatky v oblasti ústavních i lidských práv a v zemi úplná nezávislost soudního systému není vždy dodržována, současná vláda, která je u moci od roku 2018, podle resortu provedla řadu reforem a situaci zlepšila. Arménii řadí mezi bezpečné země například Bulharsko či Francie.

Podle vnitra i žadatelé ze seznamu bezpečných zemí mohou usilovat o udělení mezinárodní ochrany, pokud se jim podaří prokázat, že v jejich konkrétním případě zemi původu za bezpečnou považovat nelze.

Česko chce věnovat 87 milionů na řešení migrace

Domácí

Společně s Arménií ministerstvo navrhuje, aby se na seznamu bezpečných zemí objevila i Británie, v tomto případě jde ale o technický detail kvůli odchodu Británie z EU.

Platí pravidlo, že státy Evropské unie se navzájem považují za bezpečné. Jelikož se ale právní postavení Británie brexitem změnilo, je třeba Británii na seznam bezpečných zemí původu přidat.

Reklama

Výběr článků

Načítám