Hlavní obsah

Vnitro si chce udělat pořádek v tisícovkách objektů za 40 miliard

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra, zatížené drastickými rozpočtovými škrty, se snaží hledat další možnosti úspor. A jednu z největších příležitostí skýtají resortní nemovitosti, vnitro totiž využívá zhruba dvě tisícovky svých objektů v hodnotě více než 40 miliard a další dva tisíce si jich po celé republice za stovky miliónů pronajímá.

Článek

Vedení ministerstva se podle zjištění Práva rozhodlo udělat ve všech nemovitostech pořádek a zefektivnit jejich využívání. Do konce léta tak chce mít úřad jasno v tom, kde může výrazně ušetřit, nebo v jakých případech může naopak na pronájmech svých prostor více vydělat.

„Vzniká celková dislokační strategie resortu s cílem využívat movitý i nemovitý majetek co nejefektivněji a s co možná největšími úsporami provozních nákladů, např. i zateplením objektů apod. Preferováno bude opuštění pronajatých prostor a maximální obsazenost vlastních objektů,“ řekl k tomu Právu mluvčí vnitra Pavel Novák.

Akce kulový blesk

Kromě odprodeje nepotřebného majetku, včetně kuriozit jako anténní stožár, přitom může být výsledkem nařízené analýzy i rozsáhlá stěhovací akce, kterou pod pracovním názvem „kulový blesk“ připravoval už v roce 2008 tehdejší ministr vnitra za ODS Ivan Langer.

Ta počítala s odprodejem lukrativních stamiliónových nemovitostí protikorupčního útvaru v centru Prahy, stejně jako sídla samotného policejního prezidia, a následným sestěhováním elitních detektivů, policejních šéfu i dalších zaměstnanců ředitelství na jedno místo.

„To, zda na základě zadaných analýz dojde k uvolnění některých objektů, není v současné době možné potvrdit, ale ani vyvrátit. První výsledky a návrhy k optimalizaci využití nemovitého majetku budou k dispozici v září,“ konstatoval mluvčí.

Zároveň dodal, že v souvislosti s případným prodejem lukrativních nemovitostí momentálně legislativci analyzují možná řešení a v nejbližší době budou zástupci vnitra v této věci jednat s ministerstvem financí.

Johnův úřad totiž musí z rozhodnutí finančního resortu veškeré zisky z „velkých“ prodejů odevzdat do státní kasy na důchodovou reformu a hledá proto cesty, jak případné zisky ponechat ve svém rozpočtu.

Mezi čtyřmi tisícovkami nemovitostí, které různé složky resortu využívají, je kromě kancelářských budov nebo policejních služeben a hasičských stanic také množství obytných budov, dílen, garáží, ubytoven, rekreačních objektů, stejně jako skladů či objektů po bývalé pohraniční stráži.

V souvislosti s kancelářskými prostory teď chce vnitro podle Nováka také nově stanovit standardy pro jejich využívání. Analýza tak má ukázat, jaký prostor průměrný úředník pro svou práci potřebuje a také jaké by mělo být standardní vybavení jeho kanceláře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám