Hlavní obsah

Vlivný ředitel pražského magistrátu Trnka rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ředitel pražského magistrátu Martin Trnka v závěru roku skončí. V pondělí rezignoval na svou funkci. Trnka se jí vzdal několik dní poté, co primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) oznámil, že ho chce odvolat. Dlouholetý šéf Trnka podle něj pochybil, když podepsal zakázku za půl miliardy korun.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý ředitel Magistrátu hlavního města Prahy Martin Trnka

Článek

Trnka na magistrátu působí bezmála dvacet let, od roku 2002 jej vede. Informace o rezignaci, které sdělil důvěryhodný zdroj, nakonec potvrdil i sám Trnka.

"Mezi nejbližší spolupracovníky primátora patří ředitel magistrátu, pokud ale cítí, že by (primátor) chtěl spolupracovat s někým jiným, pak by to měl respektovat. Úředníci jsou na úřadě od toho, aby jej co nejlépe vedli, ti nikdy nevládnou, to musí politici," řekl Trnka.

K rezignaci Trnku prý vedlo rovněž "desetileté opotřebení" v pozici ředitele magistrátu. Celkem působil na magistrátu 19 let a například za exprimátora Jana Kasla byl zástupcem ředitele. "Pocit opotřebení gradoval v posledních měsících. Navíc mým pracovním vytížením trpěla i rodina. Nastal čas, abych zkusil něco jiného," sdělil.

Hudeček žádal o odvolání, Trnka ho předběhl 

Spekulace, že by za jeho odvoláním stálo to, že byl ředitelem po celou dobu vlády tehdejšího kontroverzního primátora Pavla Béma (ODS), odmítl. "Vedoucí úřadu tu je od toho, aby plnil své povinnosti, rozhodnutí a vládnutí patří politikům," řekl.

Ředitele magistrátu odvolává i jmenuje primátor se svolením ministra vnitra. Hudeček minulý týden řekl, že se obrátí na ministra vnitra v demisi Martina Pecinu a požádá jej o svolení k tomuto personálnímu kroku. Trnka ale odvolání předešel a oznámil rezignaci.

Trnkovo údajné pochybení se týká zakázky z roku 2010. Tehdy byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění vybrána firma GORDIC. Pod kontroverzní smlouvou podle Hudečka figuruje právě Trnkův podpis. Ředitel už minulý týden pochybení odmítl. "Rada schválila smlouvu a mě uložila udělat formální krok k jejímu uzavření," uvedl tehdy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám