Hlavní obsah

Vládou prošla změna pravidel pro veřejné zakázky, pro VV zásadní norma

Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu schválila návrh zákona o veřejných zakázkách, který má zajistit jejich větší transparentnost a omezit manipulace s nimi. Novelu předložily Věci veřejné. Normu považují za klíčovou v boji s korupcí a chtějí ve Sněmovně spojit hlasování o zákonu s hlasováním o důvěře vládě.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlevo ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV)

Článek

Novela přináší  na dvě desítky změn. Zavádí například pojem významné veřejné zakázky, u nichž bude přísnější režim zpracování. Na úrovni státu je bude schvalovat vláda, u samospráv zastupitelstvo.

Normu vypracovalo ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením ministra Kamila Jankovského (VV). Nejmenší koaliční strana považuje normu za jeden z klíčových zákonů v boji proti korupci.

"Chceme, aby zákon začal platit k 1. lednu 2012. Tedy na začátku nového rozpočtového období. V jeho rámci již musí být vyčleněny prostředky, které umožní účinnou realizaci jednotlivých opatření," uvedl k zákonu Jankovský.

Zakázky se začnou zveřejňovat

Limit pro povinné vypsání veřejné zakázky se od roku 2014 sníží na jednotnou hranici milión korun. Nově bude povinné zveřejňovat informace o konečné ceně veřejné zakázky. Zákon uloží také zveřejnit všechny smlouvy na částky přesahující půl miliónu korun, jejich změny a dodatky. Zadavatelé budou mít zároveň povinnost uchovávat dokumentaci o veřejných zakázkách po dobu deseti let.

Nabídky bude nově hodnotit panel expertů, kteří budou vedeni pod resortem místního rozvoje. Zadavatel bude mít povinnost vydat prohlášení o tom, že je mu známo alespoň pět dodavatelů na trhu odpovídajícímu charakteru a rozsahu veřejné zakázky, kteří splňují kvalifikační předpoklady. Zákon též nově stanovuje povinnost zrušit zadávací řízení při nedostatečné soutěži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám