Hlavní obsah

Vláda zpřísnila opatření. A ještě přitvrdí

Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu přijala nová koronavirová opatření, dotknou se například nemocničního personálu či vysokých škol. Opatření by mohla brzy zpřísnit ještě víc, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) o nich bude kabinet znovu jednat v pátek. Epidemiologická situace podle něj není dobrá.

Od 15. listopadu bude povinně testován každý zaměstnanec lůžkové péčeVideo: ČTK

 
Článek

Zpřísňovat by se mělo od pondělí. „Od 15. listopadu bude povinně testován každý zaměstnanec lůžkové péče, který není očkován,“ uvedl ve středu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

ON-LINE: Přibylo 14 539 nově nakažených

Zahraniční

Změna čeká také vysoké školy, kde budou muset studenti nosit nově ochranu dýchacích cest při výuce. „Platit to bude tam, kde bude alespoň 50 žáků na jednom místě,“ oznámil Vojtěch.

Nově také cizinci, kteří dlouhodobě legálně pobývají na území ČR, budou mít očkování proti koronaviru hrazeno z rozpočtu ministerstva zdravotnictví.

Další zpřísnění bude v pátek 

Další opatření tento týden ještě přijdou. „Situace není dobrá. Na zítra ráno svolám Radu vlády pro zdravotní rizika, abychom projednali další návrhy na opatření. O nich pak rozhodne vláda v pátek,“ avizoval ve středu premiér Babiš.

Ten také opět apeloval na občany, aby se nechali očkovat. „Průměrný věk hospitalizovaných je 68 let, jediné řešení je očkování,“ pronesl.

Na covid zemřela slovenská lékařka. Rozmlouvala pacientům očkování

Zahraniční

Ministr Vojtěch naznačil, že by se mělo jednat o zpřísnění režimových opatření. „Uzávěry nejsou možné bez nouzového stavu. Jediné řešení je ale očkování,“ řekl.

„Žádný lockdown nebude,“ zdůraznil následně premiér.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám