Hlavní obsah

Babiš: Zpřísníme. Od pondělí bude uznáváno pouze očkování a potvrzení o prodělání covidu

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Covidová situace je podle končícího premiéra Andreje Babiše (ANO) kritická. Kabinet proto ve čtvrtek schválí zpřísnění opatření. Od pondělí 22. listopadu zavede tzv. bavorský model. K prokázání bezinfekčnosti bude tedy uznáváno pouze očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci. Antigenní a PCR testy se už uznávat nebudou.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Zavedeme tzv. bavorský model. Bude zaveden v noci z neděle 21. na pondělí 22. listopadu. Od tohoto času budou pro služby a hromadné akce uznávána povolení pouze pro očkované a lidi, kteří prodělali covid. Ruší se úplně samotesty,” řekl ve středu České televizi Babiš.

Končící kabinet už podle Babiše nemůže na nic čekat, protože covidová situace je kritická. Zpřísnění by měl schválit kabinet v demisi na svém čtvrtečním jednání.

„Situace je kritická, hlavně v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Tam celé rodiny končí na jednotkách intenzivní péče. Jsou to nenaočkovaní. Chtěl bych důrazně požádat všechny, aby se očkovali. Neočkovaní mají téměř devětkrát větší pravděpodobnost mít těžký průběh a zemřít,” přiblížil Babiš.

Covidová čísla jsou šílená. Opatření musí přijít brzy, říká Rakušan

Domácí

„Je potřeba, aby všichni uvěřili, že covid zabíjí. Očkování je jediné řešení,” doplnil premiér svá slova o apel na občany.

Uznávání negativních antigenních a PCR testů nově tedy už platit nebude. Jedinou výjimkou budou testy klientů a zaměstnanců ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

„Budou se uznávat jen antigenní testy ve zdravotnických a sociálních zařízeních, kde to odebírají zdravotníci,” doplnil Babiš.

Dosluhující premiér se také ohradil vůči slovům lídrů koaličních stran, které budou pravděpodobně tvořit novou vládu, že jeho kabinet v souvislosti se zhoršující se covidovou krizí nekoná.

„Pracujeme naplno, od rána stále řešíme věci. Chtěli jsme to s nimi konzultovat, už ale nemáme čas,” uzavřel.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Za úterý v Česku přibylo 22 479 nově nakažených, což je nejvíce od začátku pandemie. Nemocnice kvůli vysokým počtům covidových pacientů omezují péči, v některých regionech už pomáhají zdravotníkům vojáci.

Podle Babiše pak v mobilních očkovacích týmech působí až 200 vojáků.

Pravděpodobný přístí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v úterý na dotaz, zda souhlasí se zavedením tzv. bavorského modelu a koresponduje to s plány koaličního AntiCovid týmu, odpověděl následovně:

„Anticovid tým byl požádán ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO), aby se sešel ve čtvrtek ráno”. Doplnil, že do té doby se k věci nevyjádří, protože se o tom teprve musí poradit.

Průzkum chování: Neočkovaní lidé se zároveň méně chrání před nakažením

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám