Hlavní obsah

Vláda začala projednávat rozpočet na příští rok, schodek má být 100 miliard

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda se na úterním jednání poprvé zabývala přípravou rozpočtu na příští rok, informoval premiér Petr Nečas (ODS). Detaily bude kabinet dolaďovat až do září, kdy návrh státního rozpočtu předloží ke schválení poslancům.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

„Vláda začala projednávat materiály ohledně přípravy rozpočtu na rok 2013,“ řekl Nečas po úterní schůzi kabinetu. Vláda podle něj trvá na deficitu pod tři procenta HDP. Ten by tak měl činit 100 miliard korun.

Předseda vlády zároveň odmítl spekulace o rozdělení peněz do jednotlivých kapitol. Například resort dopravy měl podle některých informací přijít o více než sedm miliard. „O všech těchto věcech budeme ještě jednat,“ uvedl Nečas s tím, že na určení rozpočtových priorit má vláda čas do konce září.

Schodek pro letošní rok je naplánován na 105 miliard. Koncem minulého měsíce přitom činil již 79 miliard, což neuniklo například sociálním demokratům, kteří v minulých dnech použili aktuální čísla jako argument ke kritice hospodaření vlády.

Podle ČSSD čísla nejsou reálná

Podle sociálních demokratů je deficit ve výši 2,9 procenta hrubého domácího produktu nereálný. „S vysokou mírou pravděpodobnosti je toto naprosto nesmyslný a lživý údaj,“ uvedl stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD).

Důvodem je podle něj to, že v následujících letech budou státu chybět peníze na příjmové straně. Hrozí prý propadnutí 220 miliard z evropských fondů a je třeba počítat také s církevními restitucemi, které v současné vládní podobě podle Mládka představují 1,5 procenta HDP. „Nakonec bude potřeba přičíst až 40 miliard,“ uvedl Mládek.

Reklama

Výběr článků

Načítám