Hlavní obsah

Vláda vyhlásila od půlnoci nouzový stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Vláda ho vyhlásila na 30 dní s platností od dnešní půlnoci. Uvedl to premiér v demisi Andrej Babiš.

Babiš: Vláda vyhlásila nouzový stavVideo: ČTK

 
Článek

Nouzový stav může vláda využít například k omezení pohybu lidí, uzavírání obchodů či škol. Využít ho může také ministerstvo vnitra k centrálním nákupům ochranných pomůcek, umožňuje i jednodušší nasazení armády.

V posledních dnech se o nouzovém stavu hovořilo také v souvislosti s možným uložením pracovní povinnosti medikům.

Dosud úřady o opatřeních rozhodovaly podle pandemického zákona.

Nová vláda bude nouzový stav i opatření respektovat

Koronavirus

Zpřísnění opatření 

Kromě toho chystá vláda i zpřísnění koronavirových opatření. Nově zřejmě budou muset mít restaurace zavřeno po 22. hodině.

Chystá se také omezení hromadných akcí. Nově se bude moct zřejmě sportovních a kulturních akcí účastnit maximálně 500 osob.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření od pátku platí

Koronavirus

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni 12. března, podruhé loni 5. října. Ve druhém případě po několika prodlouženích platil do 11. dubna.

Podle zákona o bezpečnosti ČR musí vláda o vyhlášení nouzového stavu neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.

Epidemie koronaviru se v posledních dnech prudce zhoršuje. Počty nově nakažených se šplhají ke třiceti tisícům denně. Roste i počet hospitalizovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám