Hlavní obsah

Vláda vydává nařízení zákon nezákon, soudy řadu z nich už smetly ze stolu

– Praha

České soudy zrušily již desítku vládních opatření proti koronaviru. U posledního, které bylo vydáno podle pandemického zákona, zkritizoval soud nedostatečné odůvodnění. Podle experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála za to má nést odpovědnost premiér, ministr zdravotnictví či příslušný náměstek pro legislativu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ti dopustili, že opatření, která mají být vydávána podle zákona, jsou vydávána v rozporu se zákonem,“ řekl Novinkám.

Také podle ústavního právníka Jana Wintra je za to zodpovědné ministerstvo zdravotnictví. „To po celou dobu nebere vážně zákonné mantinely ani potřebu (opatření) odůvodnit,” uvedl pro Novinky. Dostatečné odůvodnění vydaných příkazů totiž vyžaduje pandemický zákon.

Soud zrušil opatření týkající se testování zaměstnanců

Domácí

„Ministerstvo už navíc nemůže říkat rok po začátku pandemie, že je v naprosté nejistotě, a nemůže tak opatření dostatečně odůvodnit,” doplnil.

Úředníci opatření sami neobhájí 

Konkrétní chyba je podle právníka Dostála v tom, že příslušní úředníci nemají od premiéra, ministra či náměstka pro legislativu opatření dostatečně odůvodněná, popřípadě jejich zdůvodnění nedávají smysl. A sami úředníci pak nařízení nejsou schopni dostatečně obhájit.

Nejvyšší správní soud zrušil opatření, které omezuje provoz obchodů či služeb

Domácí

„Pouze tak přetavují stanoviska zvenčí ministerstva,“ vysvětlil. A to často nestačí a soudy proto nařízení ruší.

Naposledy se tak stalo v úterý, kdy Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil opatření, které stanovilo některé povinnosti zaměstnanců a živnostníků poté, co měli pozitivní antigenní test. Norma nařizovala po pozitivním testu opuštění pracoviště a nutnost podrobit se PCR testu. Zaměstnavatelé zase museli vést evidenci provedených testů. Tato povinnost nebyla podle soudu v opatření zdůvodněna vůbec.

Důvěryhodnost opatření klesá 

Výsledkem podle Dostála je pak stále menší chuť lidí vládní omezení dodržovat a rostoucí přesvědčení, že jde jen o bezúčelnou vládní šikanu. „A nelze se tomu divit,“ dodal.

Podle ústavního právníka Jana Kysely se chyba stala již na jaře loňského roku. „Vláda měla svolat svou legislativní radu, možná rozšířenou o další experty, zejména z ministerstev zdravotnictví a vnitra,” napsal Novinkám  SMS.

Zákaz vycestování nemá oporu v zákoně, upozorňuje ústavní právník

Domácí

„Ti měli v plénu důkladně diskutovat s epidemiology, jaká opatření si boj s pandemií může vyžádat, jaká nás právní řád nabízí, respektive by nabízet mohl a měl. Z této koncepční rozvahy mělo vzejít to, jestli má být těžiště regulace v zákonech, v krizových opatřeních vlády nebo v mimořádných opatřeních ministerstva zdravotnictví,” doplnil.

Premiér dává ruce pryč

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale dává od špatně napsaných nařízení ruce pryč. „Je to záležitost ministerstva zdravotnictví,” napsal Novinkám na dotaz, kde se dějí chyby a kdo za to má nést odpovědnost.

Ani napodruhé to vláda neudělala správně, míní advokát. Omezení obchodů opět žene k soudu

Domácí

Ale i ministerstvo se k problému staví vyhýbavě. „Ministerstvo zdravotnictví se v současné době s rozsudkem NSS seznamuje prostřednictvím úřední desky. Budeme se řídit požadavky Nejvyššího správního soudu,” uvedla k tomu mluvčí resortu Jana Schillerová.

Která vládní nařízení již soud zrušil:

  • 23. dubna 2020 – Pražský městský soud zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Podle soudu byla nezákonná. Byla vydávaná podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Soud uvedl, že vláda je měla vydávat podle krizového zákona jako na začátku koronavirové epidemie, což kabinet po verdiktu znovu učinil. 
  •  20. října 2020 – Pražský městský soud zrušil rozhodnutí pražské hygienické stanice, která v září zakázala osobní přítomnost vysokoškolských studentů na výuce. Pravomocným rozsudkem vyhověl podané správní žalobě. Uvedl, že rozhodnutí hygieniků je nepřezkoumatelné, protože v něm chybí dostatečné zdůvodnění. 
  • 13. listopadu 2020 – Městský soud v Praze zrušil mimořádné opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví od 21. října rozšířilo povinnost nosit roušky v Česku. Úřad ho podle rozsudku soudu nedostatečně odůvodnil. 
  • 22. února 2021 – Ústavní soud (ÚS) zrušil část usnesení vlády, která kvůli šíření covidu-19 omezila maloobchod a služby. Podle verdiktu nebyla opatření dostatečně odůvodněna. Vyhověl tak návrhu 63 senátorů, který uváděl, že vládní zákaz nepřiměřeně a iracionálně zasahuje do základního práva svobodně podnikat. 
  • 23. února 2021 – Městský soud v Praze přikázal pražskému Gymnáziu Na Zatlance obnovit denní formu vzdělávání. Distanční formu výuky mu zakázal. Soud tak vyhověl správní žalobě podané studentem prvního ročníku. NNS ale 26. února vyhověl žádosti gymnázia o odložení účinku rozsudku Městského soudu v Praze, dokud nerozhodne o kasační stížnosti. 
  • Pražský městský soud také zrušil nařízení ministerstva zdravotnictví o pravidelném testování pracovníků v domovech pro seniory či postižené či v léčebnách, a to k 10. březnu. Vyhověl tak jedné ze zaměstnankyň. 
  • 31. března 2021 – Pražský městský soud zrušil jako nezákonnou část opatření ministerstva zdravotnictví, která po českých občanech paušálně žádá před návratem ze zahraničí do vlasti negativní test na covid-19. Rozsudek byl účinný od 5. dubna.
  • 14. dubna 2021 – Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl návrhu na zrušení opatření stanovujícího povinnost testování na covid u zaměstnanců. Bylo nezákonné. 
  • 22. dubna 2021 – NSS zrušil celé mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví z 10. dubna (později ještě dvakrát aktualizované), které kromě jiného omezuje provoz obchodů, služeb i setkávání lidí. 
  • 11. května 2021 – NSS zrušil opatření ministerstva zdravotnictví, které upravuje povinnosti pozitivně testovaných zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných. Vykazovalo podle soudu hrubé nedostatky v odůvodnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám