Hlavní obsah

Domácnosti by mohly dostat na energiích slevu až 15 000 korun

• Aktualizováno

Vláda ve středu schválila návrh ministerstva průmyslu a obchodu na zavedení tzv. úsporného tarifu. Šéf resortu Jozef Síkela (STAN) uvedl, že jde o součást „válečného balíčku“. V jeho rámci kabinet vyhradil na pomoc domácnostem a firmám 66 miliard korun. Domácnosti by mohly dosáhnout na pomoc ve výši i přes 15 000 korun.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Článek

„Na pomoc firmám a domácnostem na příští topnou sezonu vyhradí vláda 66 miliard korun. Základem by měl být úsporný tarif,“ řekl Síkela. Podle něj to umožní téměř všem domácnostem zaplatit část účtu za energie.

„Domácnostem, které doma využívají pouze elektřinu, tedy pomocí ní svítí, vaří a topí, proplatí stát jednorázovou slevu přesahující 11 000 korun,“ řekl Síkela.

Podobnou slevu uhradí podle něj i za domácnosti, které svítí elektřinou a topí plynem. „A domácnosti, které svítí a ohřívají vodu elektřinou a topí plynem, mohou od státu dostat slevu dokonce přes 15 000 korun,“ řekl ministr.

„Nakonec jsme do toho zahrnuli i domácnosti, které mají centrální kotelnu,“ doplnil ministr a upřesnil: „Dostanou velmi podobnou podporu tarifu, jako kdyby měli svůj vlastní elektroměr.“

Úsporný energetický tarif se nebude vztahovat na dodávky tepla z tepláren

Ekonomika

Dohoda s teplárnami

Co se týče odběratelů dálkového tepla, tam se podle Síkely dojednává s teplárnami, že nezvednou ceny domácnostem. Je k tomu ale potřeba dohoda této podpory s Evropskou komisí. Pokud by se to dojednat nepodařilo, připravuje se podle něj podobný úsporný tarif pro tyto odběratele dálkového tepla. S touto podporou se počítá už v uvedené sumě 66 miliard.

Neplatí pro chaty ani elektromobily

Naopak se aktuálně nepočítá s podporou tarifů, které se týkají víkendových nemovitostí, jako jsou chaty, či těch, které v sobě zahrnují dobíjení elektromobilů, dodal Síkela pro Novinky.

Další podrobnosti upřesní vláda v nařízení. Tarif má platit rok od 1. října.

Připravujte se na úplné přerušení dodávek ruského plynu, vyzval Evropu šéf IEA

Ekonomika

Součástí opatření je i odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje firmám a domácnostem, a to od října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám