Hlavní obsah

Vláda uvolní další stamiliony na prevenci migrace z Afriky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Dalších 300 milionů korun do Afriky. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se chystá požádat vládu o podporu nového tříletého programu na podporu zdrojových a tranzitních zemí migrace v Africe.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Každý rok by šlo do zemí, odkud přichází do Evropy nejvíce nelegálních migrantů, dalších sto milionů korun. Vedle toho by dál pokračovaly již rozjeté programy rozvojové a transformační spolupráce a humanitární pomoci.

Na ty vláda každoročně vyčleňuje více než miliardu korun, které plynou do Afriky a na Blízký východ. Celkem každý rok posílá Česko na oficiální rozvojovou pomoc jak formou bilaterálních projektů, tak i prostřednictvím mezinárodních organizací mezi pěti a šesti miliardami korun.

„Je lépe pomáhat v Africe a na Blízkém východě tak, abychom situaci stabilizovali tam, kde ty problémy vznikají, abychom ji pak nemuseli řešit až na hranicích EU. Z mého pohledu je to správné rozhodnutí,“ podpořil aktivitu svého stranického kolegy šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček.

Hrozí další vlna

Připustil ale, že pomoci není nikdy dost, každá částka, která představuje konkrétní rozvojové projekty, má smysl. „Dává daleko větší smysl pomáhat na místě než pak řešit problémy v Evropě,“ dodal s tím, že z jeho pohledu je mj. velmi významná finanční podpora pro posílení libyjské pohraniční stráže.

Pozornost na Afriku se soustřeďuje právem. Zatímco loni tvořilo její obyvatelstvo necelých 17 procent světové populace, podle odhadů OSN to bude v roce 2100 už čtyřicet procent.

„Hospodářský růst dlouhodobě zaostává za růstem populačním a zvyšuje se absolutní počet nezaměstnaných, mohou se vyhrotit konflikty o přístup ke zdrojům a destabilizované a nerozvinuté regiony mohou být náchylné k radikalizaci a následnému šíření netolerantních forem islámu a terorismu. Uvedené faktory mohou vyvolat další migrační vlny do EU,“ upozorňuje zpráva ministerstva zahraničí.

Podle MZV jsou hlavními příčinami migrace vedle přelidnění také chudoba, různé konflikty a represe či klimatické změny.

Do Evropy jde jen malá část

Migranti hledají jinde pracovní příležitosti, vyšší životní standard a často hraje velkou roli i idealizovaná představa o možnostech v EU. Dosud na africkém kontinentu převládá tzv. vnitřní vysídlení, kdy se obyvatelé jedné země přesouvají do jiné. Jen pětina lidí, kteří opouštějí své domovy, zatím míří do Evropy. To se může změnit. Proto se od začátku migrační krize ČR soustřeďuje na pomoc v místě tak, aby obyvatelé afrických zemí vůbec neměli důvod utíkat.

„Dlouhodobý pobyt uprchlíků a migrantů představuje pro hostitelské africké země výrazné ekonomické a sociální zatížení. Pomoc ČR i EU proto bude směřovat také na podporu hostitelských komunit a zemí,“ konstatuje zpráva MZV.

Program se teritoriálně zaměří na vybrané státy severu Afriky, saharské země, země západní Afriky a Afrického rohu. Resort počítá s tím, že partnerskými zeměmi pro nový program by se staly Maroko, Mali a Etiopie.

Pomoc se soustředí na tři oblasti. Na zajištění míru, bezpečnosti a stability, dále na podporu ekonomického rozvoje a na tzv. dobré vládnutí a so­ciální podmínky.

Na plnění programu by se měly podílet také české firmy. Jejich zapojení se předpokládá v sektorech zdravotnictví, energetiky, vodního hospodářství a zemědělství. Peníze mají pomoci mj. při budování škol, zdravotnických zařízení, při ochraně kulturního dědictví, vytváření podnikatelských příležitostí i stabilizaci veřejné správy.

„Realizace navrhovaných ak­tivit přispěje k vytváření obrazu ČR jakožto zodpovědného, konstruktivního a solidárního partnera,“ slibuje si MZV.

Reklama

Výběr článků

Načítám