Hlavní obsah

Více než třetina Afričanů chce emigrovat z rodné země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než třetina Afričanů zvažuje, že opustí svůj domov a zvolí emigraci. Skupinu lidí, kteří zvažují život v zahraničí, tvoří polovina mladých a vysokoškolsky vzdělaných lidí, zjistila skupina Afro-Barometer. Důvodem je problém s nalezením zaměstnání a chudoba. Průzkum uskutečnila ve 34 zemích Afriky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď se 49 migranty na palubě nedostala povolení ke vplutí do přístavu Video: AP

 
Článek

Jeden z pěti Afričanů uvedl, že o emigraci „hodně přemýšlí“. Konkrétní kroky k přípravě na přesun, například získání víza, podnikají pouze tři procenta Afričanů. Nejvíce jsou to lidé v Zimbabwe a v Lesothu.

Potenciální emigranti jsou více zastoupeni mezi muži (40 %) a obyvateli měst (44 %) než mezi ženami (33 %) a lidmi z venkova (32 %).

Zůstat na africkém kontinentu si podle průzkumu přeje téměř třetina respondentů, kteří emigraci zvažují. Do Severní Ameriky by chtělo 22 procent z nich, do Evropy 27 procent. Zůstat v Africe si přejí zejména obyvatelé jihoafrických států (58 %), v severní Africe to chce osm procent dotázaných.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Běženci ze Somálska. Ilustrační foto

Nejčastějšími důvody emigrace jsou problémy s nalezením práce (44 %) a snaha o únik chudobě a ekonomickým obtížím (29 %). Kromě tíživých ekonomických podmínek má vliv na migraci i závislost na příjmech od rodinných příslušníků žijících v zahraničí. Na těch je podle průzkumu závislých 21 procent respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám