Hlavní obsah

Vláda souhlasila s prodloužením lhůty na posouzení demonstrací

– Praha

Vláda v pondělí podpořila návrh ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába na změnu shromažďovacího zákona. Pokud návrh projde parlamentem, budou mít v některých případech úřady více času na posouzení ohlášené demonstrace. Kocáb požadoval, aby lhůta, v níž se mají úřady rozhodnout, trvala tři pracovní dny namísto dosavadních tří dnů kalendářních.

Foto: ČTK

Odstupující ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb zdraví shromážděné Romy na sídlišti v Krupce na Teplicku.

Článek

Kocábova úprava má v první řadě omezit nárůst extremismu v ČR. Návrh by měl dát úřadům čas zjistit skutečné důvody pořádání veřejné akce a dostatečně zdůvodnit případné nepovolení shromáždění.

Extremisté totiž mnohdy zaštiťují své akce falešnými záminkami. Spory například vzbudil v nedávnu pochod Autonomních nacionalistů v Ústí nad Labem, který organizátoři nahlásili jako pietní pochod za oběti spojeneckého bombardování města na konci 2. světové války. Podle kritiků ultrapravicových hnutí si však Autonomní nacionalisté připomínali 120. výročí narození Adolfa Hitlera.

Kabinet se již na svém minulém zasedání zabýval nárůstem extremistického chování v souvislosti s víkendovým útokem na domek romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Premiér tehdy uvedl, že stát bude proti pravicovému extremismu bojovat nejen represí, ale také prevencí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám