Hlavní obsah

Vláda se potýká s vážnou krizí, prohlásil Bém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle pražského primátora Pavla Béma prožívá vláda Mirka Topolánka první vážnou krizi, která částečně paralyzuje i schvalování zákonů ve Sněmovně. Bém to v úterý uvedl na 81. žofínském fóru věnovanému tématu investičního rozvoje Prahy a Středočeského kraje.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Pražský primátor Pavel Bém.

Článek

Krize koaliční vlády ODS, lidovců a zelených se podle Bémova vyjádření začíná promítat do hlasování ve Sněmovně, kde se tak komplikuje schvalování řady reformních zákonů.

"Začínají se otevírat otázky typu: jakým způsobem a jak dlouho vláda ještě vydrží. Říkám to proto, že považuji za korektní a férové pražskou a středočeskou politiku a ekonomiku zasadit do nějakého širšího kontextu, který nás nepochybně ovlivňuje," uvedl Bém.

Pražský primátor je mezi občanskými demokraty dlouhodobě vnímán coby hlavní vnitrostranický oponent premiéra a předsedy ODS Topolánka. Oba politici si v minulých týdnech vyměnili několik ostrých vyjádření, nakonec se však dohodli spory urovnat a soustředit se na blížící se říjnové krajské a senátní volby.

Bém počítá, že se finanční krize dotkne i ČR

Bém se vyjádřil i k současné krizi na finančních trzích. Ta podle něj bude znamenat zpomalení ekonomického růstu. "Na druhou stranu slyšíme od ekonomických expertů uklidňující věty, že se tato situace České republiky nedotkne. Já, když o tom tak přemítám, tak si tím tak nejsem jist," poznamenal Bém.

Připomněl například, že Praha se letos s bankou AIG už zcela dohodla na splacení přibližně 3,75 miliardy korun dluhu za obligace. Primátor ale uvedl, že banka, která má prý nyní sama velké finanční problémy, si ale chce městské obligace ponechat, protože je pokládá za jeden z nejbonitnějších produktů, kterými v současnosti disponuje.

České hlavní město má nyní dluh asi 34 miliard korun, který začíná v letech 2008 a 2009 splácet. "Každý rok musíme z rozpočtu alokovat zhruba dvě až pět miliard korun na to, abychom splatili dluh, pokud si nechceme znovu půjčit," vysvětlil Bém.

Reklama

Výběr článků

Načítám