Hlavní obsah

Vláda se chystá na dovolenou, poslanci už připravují kampaň

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je sice v plném proudu, ale předvolební kampaň už klepe na dveře. Čeští politici se proto snaží využít posledních volných dní k odpočinku. Poté, co se rozprchli po červnové schůzi poslanci a průběžně i senátoři, dává si konečně oddech i vláda Jana Fischera.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

Vzhledem k tomu, že první dva srpnové týdny bude tzv. vládní dovolená a volno si vzal také premiér, bude kabinet zastupovat vicepremiér a ministr zahraničních věcí Jan Kohout.

Fischer bude v Česku i v blízké cizině

Fischer podle svého mluvčího Romana Proroka stráví první týden své dovolené v Česku, ve druhém zamíří do „blízkého zahraničí“. Ještě dnes ale stihne schůzku s prezidentem Václavem Klausem. Ten si nedávno přes víkend na tři dny odskočil s rodinou do Bulharska.

Fischera ani zastupujícího vicepremiéra Kohouta předvolební kampaň trápit nemusí. Kohout se ale nudit nebude. Schůzku s ním totiž plánuje šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Ten chce sjednocovat zahraničněpolitickou strategii země. Právu prozradil, že to je například vzhledem ke kritizované nedávné cestě předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) na Blízký východ. Setkat se chce i s ministrem pro evropské záležitosti Štefanem Fülem.

„Prázdniny začnu mít až od 15. srpna. Do té doby se budu věnovat Senátu,“ doplnil Sobotka s tím, že bude v každém případě, kdyby se něco aktuálního dělo, do jedné hodiny od hlavního města.

V srpnu už vypukne volební kampaň, navíc se šušká o možnosti svolání mimořádné schůze poslanců. A tak do té doby prchla na dovolenou řada politiků. Do Toskánska, které si evidentně získalo oblibu, zamířili jak lídr ODS Mirek Topolánek, tak místopředseda ČSSD Milan Urban nebo exministr dopravy Aleš Řebíček (ODS). Prosluněná Itálie je prostě hitem letošních politických prázdnin.

Kalousek nemá čas, buduje TOP 09

Volno si ovšem vybrali v uplynulých dnech také místopředseda ODS Ivan Langer a jeho soustavný kritik, šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Ten si zahraniční dovolenou rozdělil do dvou fází. Po návratu z té první rozčeřil minulý týden politické vody tiskovou konferencí, na které pochválil „Ódu na manžela“ své ženy Petry. [celá zpráva]

Pak po „anglicku“ zmizel na další části dovolené, ale dal o sobě vědět vnitrostranickým bulletinem, v němž se přihlásil ke kritické Vyšehradské výzvě a přiznal, že ČSSD ztratila voliče.

Vzhledem k tomu, že 4. srpna, tedy už příští týden, zahájí soc. dem. na jižní Moravě volební kampaň, lze očekávat Paroubkův návrat z dovolené do politiky. Totéž se týká Topolánka.

Plné ruce práce má zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, na dovolenou nemá pomyšlení. „Miroslav Kalousek je v pilné práci pro TOP 09, protože tato strana vznikla teprve nedávno,“ řekl v pondělí Právu s tím, že se věnuje přípravě volebního programu a sestavování kandidátek.

Lídr komunistů Vojtěch Filip si vybral dovolenou na počátku července, kdy pobýval čtyři dny v Chorvatsku. Nyní se už chce věnovat volbám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám