Hlavní obsah

Vláda schválila vlastní novelu služebního zákona. I s většími odměnami pro úředníky

Aktualizováno

Kabinet v demisi premiéra Jiřího Rusnoka ve středu schválil vlastní novelu zákona o státní službě. Stalo se tak týden poté, co minulý týden odmítl novelu téže normy, kterou předložila ČSSD. Přijetí zákona je jednou z podmínek, které si ke jmenování kabinetu ČSSD, ANO a lidovců stanovil prezident Miloše Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

Podle Rusnoka je vládní návrh novely profesionálnější a prošel i připomínkovým řízením. Sociální demokraté mu vytýkají, že přinese dodatečné výdaje státního rozpočtu. Podle důvodové zprávy to bude zhruba šest miliard korun. Rusnok ve středu uvedl, že nelze motivovat úředníky k profesionální státní službě bez toho, aby jim vláda slíbila finanční benefity.

Ministerský předseda v demisi připustil, že lze diskutovat o tom, jak velké by měly být dodatečné rozpočtové výdaje. Při přípravě materiálu prý kabinet dbal na to, aby státní správa byla skutečně nezávislá na politické reprezentaci.

Na základě zákona by mělo vzniknout Generální ředitelství státní služby, v jehož čele by stál ředitel jmenovaný prezidentem na návrh kabinetu. Apolitičnost státní správy by měla zajistit existence státního tajemníka, který by měl být na každém ministerstvu. Na to, kdo jím bude, by neměly přímý vliv politické strany, jmenoval by jej právě generální ředitel. Na ministry by se již, na rozdíl od vrcholných úředníků, nevztahoval lustrační zákon.

Návrh ČSSD vláda odmítla na minulém výjezdním zasedání v Židlochovicích u Brna. Podle ní nereflektuje změny v právním řádu od schválení původního zákona v roce 2002 do dneška. Předseda sociální demokracie a budoucí premiér Bohuslava Sobotky ale namítá, že novela byla pečlivě připravena a projednána.

Prezident Zeman chce, aby byl zákon přijat v prvním čtení v Poslanecké sněmovně. Poté prý bude moci jmenovat členem vlády i předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který by jinak mohl mít problém s lustračním osvědčením. Miliardář se nyní na Slovensku soudí kvůli své údajné aktivní spolupráci s komunistickou StB. Novela zákona o státní službě lustrační osvědčení od členů kabinetu nevyžaduje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám