Hlavní obsah

Vláda schválila regulaci prostituce

– PRAHA

Prostitutky v Česku, kterých je podle odhadů až 25 tisíc, možná přestanou "pracovat" v právním vakuu. Vláda totiž ve středu schválila návrh zákona o regulaci prostituce. Ostře proti jsou lidovci. Ostatní koaliční strany, ČSSD a US-DEU se na potřebnosti úpravy prostituce shodují. Návrh má velké šance i v parlamentu.

Článek

Návrh zákona, který musí ještě projít Parlamentem ČR a získat podpis prezidenta republiky, počítá s tím, že osoby vykonávající prostituci musí získat povolení obce, být starší 18 let, zaplatit tisícový poplatek, předložit lékařské osvědčení a doklad o trestní bezúhonnosti. Prostituci tudíž nelze nabízet nebo vykonávat v pracovněprávním vztahu.

Obce mají samy rozhodnout, zda umožní poskytování erotických služeb, či je úplně zakážou, a to včetně nevěstinců.

Za porušení zákona se počítá s velkými sankcemi. Až pokuta do 50 tisíc čeká na prostitutku, která nebude mít licenci, lékařské osvědčení či ho pozmění. Stejný postih stihne i lékaře, který například vydá osvědčení, a přitom ví, že žadatel není zdravotně způsobilý poskytovat sexuální služby.

Lékař, který by u vyšetřovaných zjistil nakažlivou chorobou, by o tom musel informovat obecní úřad. Prostituci na veřejných prostranstvích by musela povolit obec vyhláškou. V ní by mohla přesně vymezit, kde a kdy lze sex nabízet. Jestli bude v obci možné provozovat nejstarší řemeslo v jakékoliv podobě, bude záviset pouze na rozhodnutí obce.

Přísněji i na nevěstince

Zpřísnit se mají pravidla i pro erotické domy, kdy provozovatel zařízení dostane povolení na 10 let. Musí ale zaplatit do obecní kasy až 1500 Kč za každý i započatý metr čtvereční zastavěné plochy a každý i započatý kalendářní rok.

Sazba o 0,75 Kč za metr čtvereční se zvyšuje za každé další nadzemní podlaží. Ve věcném návrhu zákona se předpokládalo, že zaplatí správní poplatek ve výši 200 tisíc korun ročně.

Stát jako největší pasák?

Proti předloze se ostře staví zejména občanští demokraté. Podle jejich místopředsedy Petra Nečase by přijetí zákona vedlo k tomu, že by stát ztrácel zájem na omezování prostituce. "Protože čím by bylo více prostitutek, tak by byl větší daňový výnos. Také se zapomíná při podobných úvahách, že na prostituci je nabaleno obrovské množství sekundární kriminality," řekl ČTK.

Dodal, že prostituce je často spojena s násilím. "To znamená, že řada prostitutek nevykonává toto řemeslo dobrovolně." Vláda tak podle něho de facto legalizuje kuplířství a pasáctví. "Ve svém důsledku se stát stává největším pasákem," řekl.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik soudí, že rozhodnutí vlády je pozitivním krokem. "Na druhé straně je tady ale eticko- filozofický problém, jestli tím, že vláda vydá tento zákon, tak se nestane provozovatelem prostituce," řekl. Připomněl, že je ale zapotřebí předložený návrh podrobně prostudovat, což zatím neměl možnost. Výhrady mají také vládní lidovci.

Anketa

Jste pro regulaci a zdanění prostituce?
Ano
85,4 %
Ne
14,6 %
Celkem hlasovalo 458 čtenářů.

Reklama

Související články

Prostitutky opouštějí slavnou E55

Počet turistů, kteří přijíždějí na sever Čech za sexem, podle policie a radnic klesá. V Dubí na Teplicku se nyní prodává zhruba polovina bývalých veřejných...

Výběr článků

Načítám