Hlavní obsah

Vláda schválila půjčky na byty pro mladé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mladí lidé získali významnou pomoc při pořizování vlastního bydlení. Vláda ve středu schválila návrh ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka, že lidé do 36 let mohou získat nízkoúročené půjčky až 300 tisíc korun s dlouhodobou splatností. Za každé dítě, které se narodí během splácení půjčky, se jim navíc odečte 30 000 korun.

Foto: Jiří Smutný

MOÚ Brno

Článek

O půjčky bude možné žádat už za několik dní - druhý den poté, co vládní nařízení bude publikováno ve Sbírce zákonů. Se zveřejněním se počítá za zhruba týden až čtrnáct dnů.

Půjčka s bezkonkurenčním úrokem 2 procenta ročně je určena mladým manželům s dětmi nebo bez nich a samoživitelům, kteří pečují alespoň o jedno nezletilé dítě. U manželů musí být alespoň jeden z partnerů mladší 36 let. Samoživitel musí rovněž tuto věkovou podmínku splňovat.

Pokud si tedy pár či samoživitel půjčí plnou sumu 300 tisíc korun a bude je splácet 20 let. každý měsíc zaplatí 1500 korun.

Žádost na Státní fond rozvoje bydlení

Lidé, kteří mají o půjčku zajem, o ni budou žádat přes Státní fond rozvoje bydlení. Na stránkách ministerstva pro místní rozvoj bude ke stažení formulář, který vyplněný s notářsky ověřeným podpisem pošlou na pražskou nebo olomouckou pobočku fondu. Ten posléze bude rozhodovat.

Půjčka bude poskytována i mladým lidem s vyššími příjmy, neboť není stanoven příjmový limit rodiny. Za každé dítě, které se narodí po poskytnutí půjčky, se z dluhu odečte 30 000 korun. Limit pro počet dětí není stanoven. Půjčka je určena na novou výstavbu i koupi staršího bytu či domu, a to i družstevního bytu. Může směřovat i na pořízení bytu, který vznikne z nebytových prostorů.

Pro letošní rok dá na půjčky kabinet půl miliardy korun, to znamená, že peníze by dostalo asi 1600 lidí. Příští rok má být na kontě už 1,5 miliardy, na peníze by tak dosáhlo asi 5000 lidí.

Paroubek návrh v průběhu příprav několikrát měnil. Původně měl být určen pro všechny mladé lidi. To se nelíbilo KDU-ČSL. Trvala na tom, že návrh má být zaměřen více prorodinně, podmínkou se tedy stalo dítě.

Anketa

Myslíte si, že půjčky pomohou mladým lidem k získání bydlení?
Ano, podmínky jsou výhodné
38,3 %
Ne, 300 tisíc je příliš málo
61,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 728 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám