Hlavní obsah

Vláda schválila daňové změny související s novým zákoníkem

Praha

Vláda schválila daňové změny související s novým občanským zákoníkem, které navrhovalo ministerstvo financí. Podle návrhu by měly od příštího roku platit jen některé změny daní, jako je například prodloužení lhůty pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů na tři roky. Již schválené zákony počítají s jejich platností od roku 2015.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Původní návrh ministerstva financí ohledně změny daní z ledna dokonce počítal s posunutím platnosti všech navrhovaných změn od příštího roku. Úřad nakonec od plánu upustil a navrhl posunout platnost jen u některých. Zrušení výpočtu ze superhrubé mzdy, snížení limitu na odpočet úroků z hypoték nebo plné spuštění jednoho inkasního místa by tak měly začít platit až od roku 2015.

Již od příštího roku mělo podle odloženého návrhu začít platit vedle prodloužení lhůty pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů na tři roky i zvýšení maximálního limitu pro odpočet u darů na veřejně prospěšné účely u fyzických osob. "Cílem změn je sladit daňové právo s rekodifikací soukromého práva, především s novým občanským zákoníkem," uvedl již dříve ministr financí Miroslav Kalousek.

Vedle toho návrh rovněž ruší zákon o dani dědické, darovací a z převodu nemovitosti. Daň dědická a darovací bude transformována do daní z příjmů při zachování současných osvobození. Daň z převodu nemovitosti bude nahrazena daní z nabytí nemovitých věcí, jejíž úprava je na vládu předložena samostatně a kabinet její projednání rovněž schválil.

Změny u obchodů s nemovitostmi

Nový zákon o dani z nabytí nemovitých věcí změní zdanění obchodů s nemovitostmi, nově má platit daň pouze kupující. Dnes ji platí prodávající. Při koupi novostaveb se bude dosavadní osvobození od daně z převodu týkat jen těch bytů a domů, které budou skutečně sloužit k bydlení. Nový zákon má rovněž zjednodušit administrativní zátěž spojenou se správou daně.

S návrhem ministerstva na placení daně z převodu nemovitostí kupujícím nesouhlasí ODS. Zhoršilo by to prý přístup k novému bydlení a nutilo by to občany vyvádět úspory do zahraničí.

S návrhem ministerstva na placení daně z převodu nemovitostí kupujícím nesouhlasí ODS. Zhoršilo by to prý přístup k novému bydlení a nutilo by to občany vyvádět úspory do zahraničí.

Změny v daních, se kterými souvisí i zřízení jednoho inkasního místa, přijala Poslanecká sněmovna i Senát v roce 2011. Senát ale účinnost zákonů tehdy posunul na rok 2015. V původním návrhu z letošního ledna pak MF navrhovalo jejich platnost posunout o rok dříve, což se ovšem setkalo s nesouhlasem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám