Hlavní obsah

Vláda řešila dopis od Huawei v utajeném režimu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda v pátek ráno v utajovaném režimu řešila dopis čínské společnosti Huawei. Na ten by ale podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) měl primárně odpovědět Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB), který před hrozbou čínských technologií společností Huawei a ZTE v prosinci varoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš přichází na páteční jednání vlády.

Článek

„Jednání probíhalo v utajeném režimu. Dopis je adresován NÚKIB, tak primárně odpoví on,” řekla krátce po jednání Schillerová a dodala, že je na každém zadavateli veřejné zakázky, jak si případná rizika používání technologií Huawei a ZTE vyhodnotí.

Dopis podle Deníku N dorazil premiérovi i šéfovi úřadu NÚKIB Dušanu Navrátilovi.

Podle čínské společnosti varování NÚKIB porušilo mezinárodní právo včetně smluv o ochraně investic, vážně poškodilo firmu v zahraničí, ta kvůli němu utrpěla ztráty a poškození značky. Po vládě chce odpověď do příštího čtvrtka. [celá zpráva]

Brabec: Nechceme na NÚKIB tlačit

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že vláda nechce tlačit na NÚKIB, aby měnil svá rozhodnutí.

„NÚKIB je nezávislý, nějak se rozhodl. Určitě to není o tom, že bychom tlačili na nezávislý orgán, aby nějakým způsobem měnil svá rozhodnutí,” řekl Brabec v pátek novinářům.

Varování před technologiemi čínských firem Huawei a ZTE vydal NÚKIB v prosinci 2018. Vláda v lednu nařídila, aby státní i soukromé instituce provedly analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru.

Deník Právo v pátek informoval o tom, že zákaz používání technologií od těchto firem vydalo ministerstvo zdravotnictví a problém by měly mít firmy i v případě systémů ministerstva spravedlnosti. [celá zpráva]

„Analýzu rizik budeme chtít ještě konzultovat, ale obecně vycházíme z varování NÚKIB, ale nechceme a nebudeme někoho vylučovat z řízení, pokud to nevyplyne z analýzy,” doplnil po jednání vlády ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám